2024. április 25., csütörtök

Öcalan: A kurd harcosok hagyják el Törökországot!

A Törökországban bebörtönzött Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér utasítást adott híveinek arra, hogy a több évtizede tartó szakadár harcnak véget vetni hivatott megbékélés alapján fegyvereiket hátrahagyva, április 18-ától kezdődően vonuljanak ki az országból – jelentette csütörtökön a Yeni Safak című török napilap.

A megbékélési folyamatban a török kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a Kurd Munkáspárt (PKK) lázadószervezet harcosai fegyvereik nélkül hagyják el az országot Irak felé. Az ankarai kormányhoz közel álló lap szerint Öcalan a kurdbarát Béke és Demokrácia Párt (BDP) útján küldött ilyen értelmű üzenetet híveinek, noha a PKK jelenlegi vezetése – amelynek főhadiszállása az észak-iraki kurd régióban, a Kandil-hegységben van – mindeddig nem fogadta el az Ankara által megszabott kivonulási feltételeket. A BDP képviselői szerdán meglátogatták Öcalant az Imrali szigetén lévő börtönben.

A Yeni Safak újság szerint a BDP képviselőinek látogatása előtt Öcalannal találkozott a török állami hírszerzés egyik tanácsadójával, bizonyos Hakan Fidannal, és a kivonulás műszaki részleteiről beszéltek. A kurd lázadóknak először azokból a tartományokból – Tunceliból és Tokatból – kell távozniuk, amelyek a legtávolabb vannak az iraki határtól. Az esetleges konfliktusokat megelőzendő a török hírszerzés kialakít hat megfigyelőcsoportot, amelyek felügyelik majd a harcosok távozását, sőt még az iraki területen való mozgásukat is egy ideig, ugyanis ottani tevékenységüket egyeztetik a kurd régió hatóságaival, és kapcsolatban lesznek a PKK parancsnokságával is.

A lap beszámolóját Öcalan üzenetéről más forrás egyelőre nem erősítette meg. A lázadóvezér küldött egy külön üzenetet azoknak a kurdoknak, akik 64. születésnapja alkalmából ünnepeltek az ő szülőhelyén, a Törökország délkeleti részén lévő Sanliurfa tartomány Ömerli nevű falujában. A lázadóvezér a megbékélési folyamat támogatására kérte az ünneplőket, akik több ezres számban gyűltek össze szerda este. Az ünnepség csütörtökön folytatódott.

A PKK az ankarai kormánnyal folytatott több hónapi tárgyalások után, Öcalan felhívására februárban hirdetett tűzszünetet a több mint 40 ezer ember életét követelő, 1984 óta tartó fegyveres konfliktusban. A lázadószervezet követelte a kormánytól, hogy foglalja törvénybe védelmüket a hadsereg támadásaitól arra az időre, amíg elhagyják az országot. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök törvényalkotásra nem volt hajlandó, de azt mondta, ő személyes garanciát vállal háborítatlan elvonulásukra, ha fegyvertelenül mennek.