2024. április 23., kedd

Az AI büntetné a romákat sújtó diszkriminációt

Az Európai Uniónak azonnali hatállyal alkalmaznia kell a rendelkezésére álló jelentős szankciólehetőségeket azon tagországok esetében, amelyek nem szállnak szembe a roma lakosságot érő diszkriminációval és erőszakcselekményekkel – áll az Amnesty International csütörtökön Londonban ismertetett állásfoglalásában. A jelentés a többi között Magyarország kapcsán a romák ellen 2008 és 2012 között elkövetett súlyos erőszakcselekményekre utal.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete a közelgő nemzetközi roma nap alkalmából 12 oldalas elemzést állított össze az EU roma lakosságának helyzetéről.

A jelentés megállapítja, hogy az uniós becslések szerint hatmilliós lélekszámú roma közösségének életminősége szinte minden humán fejlettségi mérőszám alapján messze elmarad az országos átlagoktól. Az Amnesty International adatai szerint az európai romák nyolcvan százalékát fenyegeti szegénység, és a fiatal roma felnőtteknek mindössze a hetede fejezi be középiskolai tanulmányait.

A romák kényszerkiköltöztetése lakóhelyükről továbbra is rendszeres gyakorlat, semmint kivétel számos EU-tagállamban, köztük Romániában, Olaszországban és Franciaországban.

Csehországban, Görögországban és Szlovákiában szegregációs rendszerben folyik a romák oktatása, jóllehet ez ellentétes a faji diszkriminációt tiltó tagországi és uniós szintű jogszabályokkal.

Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Bulgáriában 120-nál több súlyos erőszakcselekmény történt 2008 és 2012 között romák ellen; előfordult lőfegyverrel vagy késsel elkövetett támadás és gyújtogatás is. A hatóságok és a rendőri erők sok esetben ki sem vizsgálták alaposabban ezeket a támadásokat – áll az Amnesty International helyzetértékelésében.

Az Amnesty International mindezek alapján felszólítja az Európai Bizottságot az EU rendelkezésére álló minden lehetséges eszköz bevetésére – beleértve a kötelezettségszegési eljárások indítását is – a roma lakosság elleni diszkrimináció és erőszak felszámolása érdekében. A szervezet felszólítja Brüsszelt arra is, hogy figyelje az EU-támogatások felhasználását, annak érdekében, hogy ne jussanak uniós források a romák vagy más közösségek emberi jogait sértő programokra.