2024. március 29., péntek

Nem évül el a pedofília

A parlament pozitívan értékelte az erre vonatkozó módosítási indítványt

A gyermekeknek a szexuális támadástól való védelmét szabályozó törvény részletes vitája során pozitív értékelést kapott az a módosítási indítvány, amelynek értelmében a pedofília mint bűncselekmény soha nem évülhet el. A képviselők szerint ezzel ugyanis növekszik a büntetőjogi védelem szintje.

Az indítványt a parlament igazságügyi bizottsága nyújtotta be, de a parlament ülésén Nikola Selaković igazságügyi miniszter is elfogadta.

Slobodan Homen (DP) korábbi igazságügyi államtitkár szerint a pedofília eseteit gyakran be sem jelenik, vagy pedig a kiskorú áldozatok csak akkor teszik ezt meg, miután felnőnek, ezért gyakran elévülnek az ügyek, ezért ilyen értelemben fontos, hogy elfogadták ezt a javaslatot.

Neđo Jovanović (SZSZP) azt mondta, hogy ezzel minőségesebbé válik a törvény.

A „Marija-törvénynek” is nevezett jogszabály vitáját a DP felszólalásai jellemezték. E párt képviselői azt követelték, hogy a büntetőjogi következményeket szélesítsék ki a pedofilok mellett az erőszakolókra is, amit a kormány nem fogadott el, azzal az indoklással, hogy ezt már szabályozzák más törvényi megoldásokkal.