2024. március 28., csütörtök

Te is lehetsz Mátyás király

Az újvidéki József Attila Általános Iskola 6. b osztálya rendhagyó osztálykiránduláson vett részt április 2-án. Az úti cél Szeged volt.

Három diáktársuk, Novák Dominik Alex, Ördög Albert, Ruzsicska Zoltán, valamint felkészítő tanáruk, Szabó Hunor történelemtanár meghívást kapott a Te is lehetsz Mátyás király történelmi pályázat díjkiosztójára, mely a szegedi Somogyi-könyvtárban került megrendezésre. A pályázatot a szegedi Somogyi-könyvtár és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület hirdette meg Hunyadi Mátyás királlyá koronázásának 555. évfordulója alkalmából. A diákok a 15 éves uralkodó helyébe képzelve magukat, történelmi tényekre alapozva álmodták meg és mutatták be saját birodalomépítési stratégiájukat.

A nagyszámú pályázó közül a szakzsűri második díjazottként értékelte az újvidéki diákcsoport munkáját, külön kiemelve annak magas irodalmi értékét (az anyaországiak mellett, ez igen szép dicséret), és a ünnepélyes díjátadást a József Attila Általános Iskola tanulói dolgozatának felolvasásával kezdték meg.

A díjazottak az Ötágú Síp Kulturális Egyesület elnök asszonyától, dr. Horváth István Károlyné Margótól elismerő oklevelet és történelmi témájú könyveket vettek át, melyek az ifjú történészek hasznos segítői lesznek további tanulmányaikban.

A szegedi televízió munkatársai interjút készítettek Novák D. Alex tanulóval és felkészítő tanárával, Szabó Hunorral.

Alex, Albert, Zoltán és osztálytársaik helytörténeti sétát tettek Szegeden a Belvárosban, a Dóm téren, megtekintették a híres szegedi Dómot, a nemzet kiemelkedő személyeinek szobrait (köztük József Attiláét, iskolánk névadójáét) és egyéb jeles épületeket.

A versenyen az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola tanulói is díjban részesültek.

@Sz = B. R.