2024. április 23., kedd

A csökkenő diáklétszám a magyar tagozatokat sem kíméli

A középiskolai iratkozási pályázat megjelenése május elején várható – 2040-nel kevesebb nyolcadikos fejezi általános iskolai tanulmányait a Vajdaságban az egy évvel ezelőttihez viszonyítva,
Deli Andor

A statisztikai kimutatások évek óta a fogyatkozó diáklétszámra intenek, az idén különösen jelentős csökkenés tapasztalható. Országos szinten több mint 7000, Vajdaságban pedig 2040-nel kevesebb nyolcadikos fejezi az általános iskolát az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A diákok jelentős része folytatni fogja tanulmányait a középiskolák valamelyikében. Számukra az oktatásügyi minisztérium május 1-je táján jelenteti meg az iratkozási pályázatot, melyet a többéves gyakorlat szerint előzetes egyeztetés nyomán dolgoznak ki. Mint azt Deli Andortól, a Tartományi Oktatásügyi, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság vezetőjétől megtudtuk, a titkárság e kérdésben egyeztetett a

nemzeti tanácsokkal, a három vajdasági iskolai igazgatóságokkal: a nagybecskerekivel, zomborival és újvidékivel, és végül az oktatási minisztériummal is.

– A múlt csütörtökön volt egy találkozónk a minisztérium képviselőivel, és megállapodtunk a pályázat részleteiben. Megállapítást nyert, hogy a csökkenő diáklétszám miatt egyfajta hullámvölgyben vagyunk, amelyből nem hiszem, hogy hamarosan kilábalunk, noha jövőre pár száz fős növekedésre lehet számítani. Ez az átmeneti növekedés nem fogja pótolni a 2040 fős diákhiányt, amellyel az idén szembesülünk. Ez hatalmas csapás az egyébként is diákhiánnyal küszködő oktatási rendszerünkre – mondta.

A pályázat előkészítése során mégis igyekeznek az érintett felek: a diákok-szülők, a munkapiac, és az oktatási intézményrendszer érdekeit szem előtt tartani. A 2040 fős „kiesést” azonban nem lehetett „nyomtalanul” megkerülni, ez goromba számítások szerint is 70 tagozat kiesést jelent, amennyiben a jogszabályokban előírt 30 fős tagozatokban gondolkodunk. – Az egyeztetés eredményeként megközelítőleg 50 tagozatot töröltünk, további húsz pedig az idei állapothoz viszonyítva módosításon esik át, ezek esetében összevonásra, létszámcsökkentésre kényszerülünk.

– Magyar vonatkozásban az idén 220 elsőssel lesz kevesebb, ami kb. 10 százaléka a „hiánynak”, és így az idei beiratkozási pályázatból, a tavalyihoz viszonyítva több helyen szűnik meg szak. Ennek ellenére véleményem szerint sikerült elegendő számú osztályt biztosítani és megőrizni a népszerű és perspektivikus szakokat a magyar nyelvű tagozatok esetében is – nyilatkozta a titkár, hozzáfűzve, hogy Vajdaságban tavaly is 13 százalékkal több helyet terveztek, mint amennyi beiratkozó volt. A kiiktatás zömmel hároméves középiskolai tagozatokra vonatkozik. Konkrétan nem hirdetünk első osztályt a 2013/14-es tanévben az adai Műszaki Középiskola hároméves készruhakészítői szakán, a topolyai Mezőgazdasági Középiskola hároméves virágkötői szakán, a szabadkai Politechnikum négyéves belső-szerelői szakán, a szabadkai Vegyészeti Középiskolában kozmetikum-technikus szakán és Óbecsén a Műszaki Szakközépiskolában a hároméves lakatos-autómechanikus szakon. Ezekre a szakokra az idei iskolaévben is mindössze nyolc-tíz diák iratkozott. A tavalyihoz viszonyítva, kiesett még a Zentai Gimnázium egyik általános tagozata a kettő közül, azzal a meghagyással, hogy, ha megfelelő számú, nagyobb érdeklődés övezi, akkor megnyitható lesz két tagozat is – nyilatkozta a titkár.