2024. április 24., szerda

Szakkáder függvénye a felvételi nyelve

Az Újvidéki Egyetem karainak az iratkozási pályázat meghirdetésekor közzé kell tenniük, milyen nyelven szervezik meg a felvételi, illetve a képességvizsgát

Hamarosan a Tartományi Képviselőház elé kerül, egyelőre azonban csak a ház nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó bizottsága támogatja a nemzeti közösségek nyelvén történő felvételi és képességvizsga előírásait szabályozó módosítási javaslatokat. A bizottság szerdai ülésen meghallgatta dr. Tóth-Glemba Klárának, a tartományi tudományügyi és technológiai titkárság szakmunkatársának indoklását, és szinte megjegyzés nélkül elfogadta azt. A módosítás lényege, hogy a felsőoktatási intézmények nem kötelesek megszervezni a felvételi vizsgát egy-egy adott nemzeti közösség nyelvén, amennyiben nincs hozzá megfelelő nyelvtudású szakkáderük. Ennek ellenére várhatólag az Újvidéki Egyetem karain továbbra is lehetővé teszik a nem szerb nyelven tanuló felvételizőknek, hogy azon a nyelven tegyenek felvételi, illetve képességvizsgát, melyen addig tanultak, függetlenül attól, hogy egyetemi tanulmányi nyelvük az esetek többségében a szerb nyelv lesz. A karok az iratkozási pályázat meghirdetésekor kötelesek azt is egyértelműen közzétenni, hogy milyen nyelven, nyelveken szervezik meg a felvételi/képességi vizsgát. A módosítás értelmében az egyetemi karok az eddigi május 1-je helyett április 1-ig kötelesek értesíteni az illetékes tartományi szerveket, amennyiben nem rendelkeznek megfelelő káderrel a felvételi/képességvizsga lebonyolítására egy-egy nemzeti közösség nyelvén, mely a tartományban hivatalos használatban van. Bore Kutić, a bizottság elnöke szerint elsősorban a hallgatók figyelmét kell felhívni arra, milyen nyelven felvételizhetnek, mert ez számukra rendkívül fontos, másfelől újságírók gyűrűjében leszögezte, az egyetemi karoktól sem lehet elvárni, hogy a tartományban elfogadott, hivatalos nyelvek mindegyikén képesek legyenek vizsgázást biztosítani jövendőbeli hallgatók számára.

– Nincs felsőoktatási stratégiánk, ebből kifolyólag csak átmeneti intézkedésekkel tudjuk összehangolni az Újvidéki Egyetem iratkozási politikáját az ország munkaerőpiacának szükségleteivel – hangsúlyozta Svetlana Lukić-Petrović, a bizottság tagja az ülésen felmerült dilemmákra. Mint megjegyezte, várható, hogy egyes karokon 5–10 százalékkal kevesebb férőhelyet hirdetnek meg a 2013/14-es tanévben első évre iratkozóknak, ezek azok a karok, melyekről kikerülve a hallgatók aligha találnak munkát, annyira telített a munkaerőpiac, ám nem kívánta ezeket a karokat megnevezni. Ugyanakkor, mint mondta, lesznek olyan karok, melyeken akár 20 százalékkal is megnövelik az iratkozási kvótát – elsősorban az információs technológia és a környezetvédelem terén –, amennyiben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai azt mutatják, hogy az efféle szakemberek iránt megvan a megfelelő kereslet.