2024. március 29., péntek

Fizetőparkolás május 1-jétől

Mennyit kell fizetni Zentán? – Mégis lesz pók

A zentai képviselő-testület múlt heti ülésén elfogadta a parkolóhelyekről és a parkolás díjszabásáról szóló rendeletet. A szolgáltatás részleteit Bodó József, az üzemeltetést végző községi kommunális vállalat igazgatója ismertette lapunkkal. Elmondta, hogy jelenleg a rendelet alkalmazásának előkészülete van folyamatban, ugyanis a határozatokat el kell küldeniük Újvidékre, s ennek alapján kb. 15 napon belül kötik meg a szerződést a mobilszolgáltatóval. Úgyszintén szerződéseket kell kötni azokkal az üzletekkel, ahol majd meg lehet vásárolni a kaparókártyás parkolójegyeket.
Az időjárástól függően a hónap folyamán elvégzik a szükséges útjelek felfestését, az önkormányzat pedig elkezdte a jelzőtábláknak a közbeszerzési eljárását. A tervek szerint 50 oszlop, ezeken pedig két vagy három tábla lesz elhelyezve, amelyeken a parkolási módot és a díjbeszedés módját tüntetik föl.
A parkolásért egyébként hétköznapokon reggel héttől este hétig, szombaton pedig délig kell majd fizetni. Vasárnap, állami ünnepeken, a katolikus karácsony és a húsvét alkalmával nem kell fizetni.
Szabálytalan parkolás esetén a kommunális felügyelő vagy a rendőrség utasítására – a személygépkocsi vezetőjének értesítése után – hívják a pókot, vagyis az autó elszállítására alkalmas járművet. Ha a tulajdonos még ugyanabban az órában hajlandó megjelenni a kocsijáért, akkor elviheti, ha viszont nem jelenik meg kellő időben, a gépkocsit a szennyvíztisztító területén kialakított gyűjtőhelyre szállítják. A pókot a szabadkai vállalattól bérli a zentai üzemeltető.

Amennyiben a személygépkocsit elszállították, a tulajdonosa 5000 dinár ellenében kaphatja vissza, ha pedig csak elkezdődött az elszállítás előkészítése, s közben megjelenik a kocsi tulajdonosa, akkor 2500 dinár ellenében „kiválthatja” az autóját.
– Attól kezdve, hogy a pók elkezdi felemelni az autót, mi bizonyos felelősséggel tartozunk a tulajdonos irányába, s bármilyen okozott kárt a biztosítón keresztül kötelesek leszünk megtéríteni – jegyezte meg a vállalat igazgatója. Ezért felvételt készítenek az elszállítás teljes folyamatáról.
Ami a díjszabást illeti, az első, úgynevezett piros övezetben (a városháza körül) 35 dinár óránként a parkolás. A második, vagyis a kék zónában 25 dinárt kell fizetni egy óráért. Kaparókártyán és SMS-en keresztül napijegyet is válthatnak az érintettek a II. övezetben való parkolásért, ami 100 dinárba fog kerülni. Ugyanerre az övezetre kedvezményes áron havi és éves bérleteket lehet majd vásárolni az ügyfélszolgálatnál 1500, illetve 9000 dinárért.
A parkolóőrök felszerelésének része lesz egy kézi számítógép, egy kis nyomtató és egy digitális fényképezőgép. A parkolóőröknek egyenruhájuk lesz, és hivatalos személynek kell őket tekinteni. Április második fele mind a szolgáltató, mind a polgárok számára egyfajta betanulási időszak lesz. Ez azt jelenti, hogy amint kihelyezik a tájékoztató táblákat, a polgároknak el kell küldeniük az SMS-t, de a hónap végéig csupán egy köszönőüzenetet kapnak válaszul. Mindazok, akik elmulasztják az SMS-t, figyelmeztetést kapnak a kocsijuk szélvédőjére. Május elsejétől viszont életbe lép a fizetőparkolás, és aki ezután is elmulasztja a díj kifizetését, vagy megfeledkezik a parkolás meghosszabbításáról, akkor 500 dináros különdíjat rónak ki rá – közölte az igazgató.