2024. április 25., csütörtök
JUGOREMEDIJA

Miért fordult el az önkormányzat?

A nagybecskereki városrendezési igazgatóság alig két óra elteltével visszavonta az átszervezés alatt álló Jugoremedija gyógyszergyár dolgozóinak és részvényeseinek korábban adott felhatalmazását. Ebből az érintettek azt a következtetést vonták le, hogy a városvezetésnek és a hatalmi pártok vezetőinek nincs érdekében a gyár munkahelyeinek megőrzése. Ráadásul, szerintük a Gazdasági Bíróság is lépten-nyomon igyekszik kiszorítani a dolgozókat a döntéshozatalból. Ezt bizonyítja az is, hogy már kihirdette az átszervezésről szóló tárgyalás időpontját (április 27-e) anélkül, hogy véglegesítették volna adósságuk pontos összegét. Ezért most attól félnek, hogy majd az utolsó pillanatban derül ki, hogy a dolgozók és részvényesek nem rendelkeznek a gyár adósságának 30 százalékával, abban az esetben viszont nem nyújthatnak be átszervezési tervet. Rajtuk kívül a csődeljárási bíró és a csődeljárást kezdeményező Hypo Alpe Adria Bank átszervezési tervének a benyújtása valószínűsíthető.

Az önkormányzat elfordulásával pedig még inkább megnehezült a csődeljárás alatt álló vállalat dolgozóinak és részvényeseinek helyzete, hiába sikerült nekik maguk köré gyűjteni a gyár kinnlevőségének 30 százalékát, amivel nekik is joguk van az átszervezési terv benyújtására. A dolgozók szerint az önkormányzat pálfordulása azt bizonyítja, hogy ki akarják őket szorítani abból a pozícióból, hogy maguk döntsenek sorsukról.

Mint a dolgozók és részvényesek tegnapi megbeszélésén elhangzott, a korábbi hatalom látszólag támogatta a Jugoremedija dolgozóit és kisrészvényeseit, de a háttérben ennek ellenkezőjén munkálkodott. Az új hatalom viszont nyíltan ellenük fordult.

Az önálló szakszervezet nagytermében megtartott megbeszélésen Branislav Markuš, a hitelezők közgyűlésének elnöke arra biztatta a dolgozókat és a részvényeseket, hogy maradjanak egységesek, mert csak így lesznek képesek arra, hogy megőrizzék részvényeiket és munkahelyüket.

Vladimir Pecikoza, a Jugoremedija hitelezői bizottságának tagja közölte, hogy továbbra is folynak a tárgyalások a szlovákiai Imuna kompániával, amely kibérelné a Jugoremedija üzemrészlegét és újraindítaná a termelést. Megtörténhet, hogy a bérleti szerződés pontosítása után már a héten aláírják a szerződést.

A Jugoremedija dolgozói és kisrészvényesei nemrég levelet írtak Tomislav Nikolić államelnöknek, Aleksandar Vučić első kormányalelnöknek és Jelko Kacinnak, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjének, valamint a nagybecskereki önkormányzat vezetőinek. Az állam hathatósabb támogatását kérték a gyógyszergyár megmentése érdekében (melynek a tulajdonában van a gyár vagyonának a 42 százaléka). Eddig csak Jelko Kacin kabinetjéből jelezték, hogy a levél megérkezett.