2024. március 29., péntek
ULTRAMARATON

Érmek Kecskemétről és Újvidékről

A palicsi Paligo Palus Ultramaratonklub tagjai két versenyen, a kecskeméti és az újvidéki viadalokon vettek részt. Kecskeméten Boris Milodanović és Bognár Csilla (mindketten junior, 10 km) az 1. helyen végeztek, Dulity Éva (junior, 10 km) a 3., Jurcsek Flóra (junior, 10 km) és Balley Ingrid (junior, 5 km) a 4. helyen értek célba, az ugyancsak junior kategóriában induló Aleksandra Gojković pedig élete első félmaratonján 1 óra 39 perces idővel ért el kimagasló eredményt. Újvidéken a felnőttek között Németh Anett félmaratonon 1 óra 47 perces idővel 1. lett, Miklós Lídia a 2. helyen végzett, Madarász Puskás Karolina pedig 1 óra 41 perces egyéni csúccsal a 6. helyen ért célba.

– Feltételeztem, hogy jó eredményeket érünk el mindkét versenyen, hiszen a fiatalok nagyon keményen edzenek, szorgalmasak, lelkiismeretesek. Nemrégiben Ulcinjban edzőtáboroztunk, ahol napi három alkalommal edzettek, de a rengeteg munkának, amint az eredmények mutatják, megvan az eredménye. Készülünk az UltraBalatonra, jelenleg az anyagi háttér megteremtése van folyamatban. Egy héttagú gyermekváltóval, a Madarász Puskás Karolina, Toldi Koncz Marianna duóval és két egyéni futóval, Jankovics Attilával és Igor Vojnić Zelićtyel képviseltetnénk magunkat a magyar tenger körüli versenyen. Az idei évben Szabadka városától két futónk, Boris Milodanović és Dulity Éva kap ösztöndíjat, mindketten már négy éve kitartóan edzenek, és nagyon örülök, hogy bekerültek az ösztöndíjasok közé. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a városnak, az önkormányzatnak, hogy ezt a két fiatalt az ösztöndíjasok közé sorolta. Már a jövő évi jelöltünk is megvan Aleksandra Gojković személyében, aki hihetetlenül gyorsan fejlődik, még csak fél éve edz nálunk, és máris kitűnő eredményeket ér el. Hamarosan a csehországi, 18 év alattiak számára rendezendő félmaratonon a községet két versenyzőnk, Németh Anett és Madarász Puskás Karolina képviseli, június 15-én és 16-án pedig a hagyományos palicsi ultramaratonra kerül sor a tó melletti sétányon – mondta Jánosi Elvira, a Paligo Palus Ultramaratonklub elnöke, a csapat edzője.

– Életem első félmaratonját teljesítettem Kecskeméten, elégedett vagyok az időeredményemmel és azzal is, hogy lefutottam a 21,1 km-t. Nagyon sokat segített Nikola Kujundžić, aki segített beosztani az erőmet, és diktálta a tempót. A négy körből az utolsó volt a legnehezebb, ekkor megfordult a fejemben a feladás gondolata is. Tovább edzek, de a közeljövőben kisebb távokon fogok indulni – nyilatkozta Aleksandra Gojković.

A 10 km győztese, Boris Milodanović 43 perc alatt futotta le a távot.

– Bíztam benne, hogy első leszek. Az időeredményemmel elégedett vagyok, de azért jobb is lehetett volna, jobbat is tudok. Készülünk az UltraBalatonra, ahol a váltóval az első helyet célozzuk meg – mondta Boris.

Németh Anett az újvidéki félmaratonon diadalmaskodott.

– A verseny előtt nem latolgattam, vajon hanyadik helyre futhatok be. Az 1 óra 47 perces időeredményem lehetett volna akár öt perccel is jobb. Nem volt különösebb taktikám, egy tempóban próbáltam az egész távon futni, és ez sikerült is. Készülök a palicsi ultramaratonra, ahol a hatórás versenyen a tavalyi második helyemet szeretném győzelemre javítani, utána pedig a csehországi verseny szerepel a programban – nyilatkozta Anett.

Dulity Éva a kecskeméti 10 km-es versenyen állhatott föl a dobogó harmadik fokára.

– Elégedett vagyok a 49 perces időmmel, de ennél jobbat is tudok. A pálya ismeretlen volt a számunkra, úgy gondoltam, hogy az első körben kicsit lassabban megyek, majd a következőt jobban meghúzom. Ez nem pont így sikerült, de azért a harmadik helyet csak elértem. Nekem fekszenek az aszfaltpályák, jobban szeretek ilyen pályán futni, mint füvön. A közelgő palicsi versenyen váltóban 12 órát futunk majd, bízom az első helyben, csakúgy mint az UltraBalatonon, ahol a csapattal két nap alatt összesen 210 km-t teljesítünk – nyilatkozta Éva.