2024. március 29., péntek

Nagykövet lesz JFK lánya?

Sajtóértesülések szerint Barack Obama elnök az Egyesült Államok tokiói nagykövetévé nevezheti ki a néhai Kennedy elnök lányát, Caroline Kennedyt. A Demokrata Párthoz közeli forrásokra hivatkozva a CNN hírtelevízió arról számolt be, hogy Caroline Kennedy „átvilágítása” folyamatban van. Ha kinevezik, ő lesz az első női nagykövet, aki az Egyesült Államokat képviseli Japánban. A távol-keleti országban 2009 óta John Roos teljesít szolgálatot.

A The Washington Post szerint Caroline Kennedy kinevezése „nagy izgalomba hozná a japánokat, akik szeretik, ha az amerikai nagykövetek szupersztárok”.

Az 55 éves Caroline Kennedy ugyanakkor híján van a politikai tapasztalatnak, karrierje során könyveket írt és társadalmi szervezetekben elnökölt.

Tokiói nagykövetként nem lenne egyszerű feladata, az Egyesült Államok és Japán kapcsolata ugyanis „érzékeny időket” él meg: Tokió területi vitákban áll Dél-Koreával és Kínával, a washingtoni vezetéssel pedig nem tud zöld ágra vergődni a Japánban állomásozó amerikai katonák létszámáról – írta a The Diplomat, amely úgy tudja, Kennedy az ottawai nagyköveti székre is esélyes.