2024. március 19., kedd

A szlovén parlament ratifikálta a horvát EU-csatlakozási szerződést

Egyhangúlag ratifikálta a szlovén parlament kedden Horvátország európai uniós csatlakozási szerződését. Ha a még hátralevő négy tagország – Belgium, Dánia, Hollandia és Németország – is jóváhagyja, akkor Horvátország július elsejével az unió (EU) 28. országa lesz.

A kilencvenfős szlovén parlament 82 jelen levő képviselőjének mindegyike megszavazta a csatlakozást. „Szlovéniának őszinte meggyőződése, hogy ez az EU-bővítés szavatolja a demokrácia stabilitását és a gazdasági sikert, amelyek egyaránt érdekünkben állnak” – jelentette ki Alenka Bratušek, az ország miniszterelnöke.

„Horvátország sikeres csatlakozása az európai családhoz megmutatja minden csatlakozni kívánó államnak, hogy hinniük kell a kért reformokhoz vezető útban és az EU-előírások elfogadásában” – tette hozzá a szlovén kormányfő. A parlamenti ülésen jelen volt mindkét ország miniszterelnöke (Bratušek mellett a horvát Zoran Milanović) és külügyminisztere is.

Március 11-én a szlovén és a horvát kormányfő egyezményt írt alá egy pénzügyi vita megoldásáról, amely a kilencvenes évekre nyúlt vissza, és azzal fenyegetett, hogy veszélybe sodorja a júliusi horvát csatlakozást.

Tavaly január 23-án a horvátok nagy többsége (67 százaléka) népszavazáson igent mondott a belépésre. Ha minden tagállam megszavazza, akkor Szlovénia 2004-es csatlakozása után Horvátország lesz a második exjugoszláv köztársaság, amely EU-taggá válik.