2024. március 29., péntek

Vámosokat és szállítmányozókat tartóztattak le

Kínából érkező ruhaneműt importáltak hamis papírokkal

Összesen 14 személyt kísért be a rendőrség, akik a gyanú szerint több mint kétmillió euróval károsították meg az államot. Az előállított személyek között vámosok, szállítmányozók és magánvállalatok tulajdonosai vannak.

Mint azt a B92-nek a rendőrség megerősítette, a 14 személy előállítása szerdán reggel kezdődött, az akcióban a szervezett bűnözés elleni szolgálat és a bűnügyi szolgálat tagjai vettek részt, beépített személyek együttműködésével.

A következő személyeket kísérték be: Nikola Stojsavljević, Dejan Stanišić, Nenad Miodragović, Igor Filipović, Duško Trkulja, Aida Beganović, Igor Subotić, Boško Šuša, Dragica Lazić, Mirjana Dakić, Vladimir Perunović, Munir Jamini, Vladan Petković, Bane Ivović.

A gyanú szerint a tavalyi év során összesen 94 konténernyi ruhaneműt importáltak Kínából, amelyek hajón Rijekába érkeztek, onnan pedig teherautókkal szállították Szerbiába. Annak érdekében, hogy kisebb adót és vámot fizessenek, meghamisították a dokumentációt, amelyen azt tüntették fel, hogy gyümölcsöt illetve bútort hoztak be. A konténereket nem ellenőrizték, így az áru gond nélkül átlépte a határt és szétszórták Szerbia-szerte.

A csoport tagjai összesen 57.945.010 dinár értékű vámot és forgalmi adót fizettek, noha annak valós értéke több mint 258 millió dinár volt, ezzel pedig 200 millió dinár törvénytelen haszonra tettek szert, amennyivel az állami büdzsét is megkárosították.

A letartóztatások kapcsán a Szerbiai Vámigazgatóság közleményben reagált. Mint írják, számukra az ügy nem meglepetés, ugyanis ők maguk biztosították a nyomozáshoz a szükséges dokumentációt. A közlemény szerint „a vámnak érdekében áll eltávolítani a szolgálatból mindazokat, akik visszaélnek helyzetükkel, mert ezzel besározzák azok nevét is, akik tisztességesen végzik munkájukat”.