2021. április 23., péntek

Repül a hinta, ki tudja, hol áll meg…

Kilenc kruševaci első osztályos gyerek sérült meg vasárnap egy osztálykiránduláson. A sokobanjai kirándulóhelyen a kisgyerekek alatt kettétört a körhinta. Az egyik kislánynak a fejére zuhant a szerkezet vaskonstrukciója, súlyos koponya- és agysérülést szenvedett. Órákig műtötték a niši gyermekkórházban. Már nincs életveszélyben, de még mindig korai a kislány motorikus képességeinek esetleges maradandó károsodásáról beszélni.

A körhintát állítólag évek óta engedély nélkül működtették a borići kirándulóhelyen, mely a Srbijašume közvállalat területén található. A körhinta tulajdonosa, valamint a körhintán dolgozó személy számára 48 órás előzetes fogságot rendeltek el. Žarko Obradović oktatásügyi miniszter viszont a tanárok és az igazgatónő fejét veszi, ha kiderül, nem az előírásoknak megfelelően jártak el. Az osztálykiránduláson részt vevő iskola igazgatónője szerint diákjai már évek óta használták a körhintát, és soha sem történt velük semmi baj. Az oktatásügyi miniszter viszont érthetetlennek és furcsának tartja, hogy az osztálykiránduláson részt vevő diákok körhintáztak.
Ki a hibás?

A körhinta tulajdonosnője, aki, ebben a súlyos gazdasági helyzetben egy körhinta üzemeltetésével próbál betevő falatot teremteni magának, családjának?
A Srbijašume közvállalat, amelynek területén állt a körhinta, amely biztosította az áramszolgáltatást a körhinta működtetéséhez, annak ellenére hogy az előírások szerint csak május elsejétől engedélyezhették volna a körhinta működtetését? A közvállalat, amelynek egyetlen ilyen körhintából több száz eurós plusz bevétele van évente, mely jól jöhet a munkások, vezetők bérének kiegészítéséhez.
Az illetékes felügyelőség, amely nem távolította el idejében a körhintát, és nem büntette meg a körhinta tulajdonosát akkora összegű büntetéssel, hogy soha többé eszébe se jusson egyetlen gyermek életét sem kockáztatni? A felügyelőség, amelynek egyetlen ilyen körhinta tulajdonosának megbírságolásából csak több tíz eurós bevétele van, de ha megszorul a felügyelőség bármely tagja, akár többször is „megbüntetheti” a vidámpark tulajdonosát?
A város vezetősége, amely tudhatott az évek óta illegálisan működő vidámparkról, és nem vonta felelősségre sem a tulajdonost, sem a közvállalatot? A város vezetősége, mely a rossz gazdasági helyzet miatt, új munkahelyek teremtésének hiányában inkább a természet adottságaiban gyönyörködő turisták, kiránduló diákok zsebéből növelné a város költségvetését, így nem kell felmondania tisztviselőknek, kevesebben kerülnek utcára?
Az állam, mely a körhintákat kihagyta a szabályozás alól, így mindenféle ellenőrzés nélkül lehet azokat üzemeltetni? Az ide vágó szabályzás értelmében a vidámparkok felszerelésének biztonsága kizárólag a tulajdonos felelőssége, csak háromévente (!) kell átvizsgáltatnia működési engedélyeket kiadó céggel.
Az állam, amely nem vet véget a korrupciónak, a szürkegazdaságnak?
Az iskolaigazgató, aki vidámpark látogatását is felveszi az osztálykirándulások menetébe, hiszen azt nem tiltja a szabályzat, a szülők pedig belegyeztek abba?
Az a tanár/tanító, akit egész évben szidnak a szülők, mikor az osztálykirándulás részleteit a markába számolják, és akinek a kirándulás alatt hét napig hasmenése van az idegességtől, hogy ne történjen semmi gond a rá bízott gyermekekkel, azért a minimális napidíjért, amit lehet, hogy kézhez sem kap?
Az oktatásügyi miniszter? Aki nem tudja, hogy osztálykirándulásokon vidámparkokba is viszik a gyerekeket a tanárok, hiszen az osztálykirándulások szabályzatában nem szerepel, hogy nem ülhetnek a gyerekek körhintára, s ha eddig nem tudta, akkor miért nem egészítette ki a szabályzatot azonnal, annak tudatában, hogy a vidámparkok ellenőrzése csak háromévenként történik meg?
A politikus, aki egy ilyen eset után nem követeli a vidámparkok biztonságát szavatoló előírás módosítását, hogy többé ne fordulhasson elő ilyen eset, hiszen a vidámparkok felhasználói nagyrészt gyermekek?
A szülő, aki elvárja, hogy gyermekét sértetlenül kapja vissza az osztálykirándulás után? A szülő, aki maga is nemritkán valami plusz munka, szolgáltatás bevállalásával találja fel magát, hogy kenyér és tej mellett jusson az osztálykirándulásokra is. A szülő, aki egy ilyen eset után nem követeli a politikumtól, hogy szabályozza jobban, felelősségteljesebben a vidámparkok működését, vessen véget a korrupciónak, a szürkegazdaságnak? A szülő, aki választásokkor nem bünteti meg a politikust, amennyiben mindez nem történt meg?