2024. április 17., szerda

Felmentések és kinevezések

A zentai községi képviselő-testület csütörtökön megtartott ülésén a Vajdasági Magyar Szövetség, a SZER és a Szerbiai Nyugdíjasok Pártjának képviselőcsoportja sürgősségi eljárás keretében kérte a községi ifjúsági tanács, a gyermekjogi tanács és a nemek egyenjogúságával foglalkozó tanács elnökének és tagjainak a felmentését és az új tagok kinevezését. Ezenkívül kérelmezték a közszolgálat-igénylők tanácstagjainak a kinevezését is. A személycserék heves vitát váltottak ki, elsősorban a demokraták és az MPSZ körében.
A gyermekjogi tanács új elnökének végül Gallusz Gabriellát nevezték ki, a tagjai pedig Zsíros-Jankelić Anikó, dr. Báló Hajnalka, Nagy Abonyi Katalin, dr. Surján Amra, Kálmán Zsuzsanna, Hajnal Anna, dr. Muškinja Montányi Gabriella, Halgašev Gavranović Andrea, Tőke Márta, Đorđević Tijana, Stojanović Sandra, Nagy Abonyi Dániel, Borđoški Sandra és Kopasz Ildikó lettek.
Felmentették az előző önkormányzat által létrehozott ifjúsági tanács elnökét és tagjait is. E tanács elnökének Szepesi Zoltánt, tagjainak pedig Szegedinszki Igort, Fleisz Rolandot, Göblös Anitát, Kecskés Viktort, Sőregi Szabolcsot, Herédi Krisztiánt, Klosák Ágnest és Aleksandar Dimićet nevezték ki.
A nemek egyenjogúságával foglalkozó tanács elnökének Moldvai Oliverát, tagjainak pedig Lőrincz Csongort, Renkó Ágnest, Gion Mártát, Molnár Csikós Józsefet, Maros Hargitát, Predrag Popovićot, Rácz Izabellát és Vatai Gordanát nevezte ki a testület.
A közszolgálat-igénylők tanácsának újonnan kinevezett elnöke Király István lett, a tagjai pedig Berényi Anasztázia, Lőrincz István, Rácz Szabó György, Fleisz István, Bűn László, Sava Vujičić, Viakter Blanka és Csikós Ferenc lettek. Ez a tanács megvitatja a közszolgálatok terveit, programjait és jelentéseit, álláspontjáról pedig tájékoztatja a községi képviselő-testületet és a nyilvánosságot, de feladatai közé mindenekelőtt a közszolgálati szolgáltatásokban elért minőségi szint, valamint a kommunális szolgáltatások díjainak, illetve ezek térítményeinek a megvitatása tartozik.
Ezenkívül a képviselők felmentették a zentai Történelmi Levéltár felügyelőbizottságának az elnökét és tagjait is. A felügyelőbizottság elnökének ismét Harmat Máriát nevezték ki, a tagjai pedig Matykó Árpád és Recskó Szabolcs lettek.