2024. április 24., szerda

Nem lehet dolgozni a földeken

Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke szerint a termést illetően az idén sem igazán számíthatunk normális évre. A községben élő mezőgazdasági termelőket tömörítő szervezet vezetője elmondta, hogy a rengeteg lehullott csapadék miatt nem tudnak rámenni a földekre, pedig a cukorrépa vetését már rég el kellett volna kezdeniük, illetve már be kellett volna fejezni.
– Késnek a munkálatok, de azt szoktam mondani, hogy amit az idő késleltet, azt utólag be is pótolja, s bízom abban, hogy ez az év a gondok ellenére jobb lesz, mint a tavalyi – jegyezte meg a gazdakör vezetője.
Egyébként az elmúlt téli időszakban sem tétlenkedtek a szervezet tagjai, mivel a hagyományokhoz híven az idén is számos ismeretterjesztő előadást tartottak a községben élő termelők számára, s a hallgatók száma megduplázódott. A hagyományos, a vetőmagokat és növényvédő szereket bemutató programokon kívül egy képzéssel egybekötött előadást is megszerveztek a Háló Vajdasági Fejlesztési Alappal karöltve. A két hétvégén megtartott előadások hét különböző témát öleltek föl.
A hagyományos előadásokon a termelők többek közt hallhattak a tavalyi szárazság következményeiről, de ugyanezzel a témával kapcsolatban egy újvidéki összejövetelen is részt vehettek.
A gazdaságok bejegyzésében is részt vállalt az egyesület irodája, ahol egész napos ügyeletet tartottak, valamint Felsőhegyen, Bogarason s kis késéssel Tornyoson és Keviben is megszervezték a gazdaságok bejegyzését.