2024. április 25., csütörtök

Mire jók a kamerák?

A városi útkereszteződéseket és forgalmasabb helyeket lefedő kamerarendszer felszerelését még 2009-ben megígérte a városi hatalom, akkor 33 kamera üzemeltetését tervezték. Ezeket egy közös rendszerben kellett volna működtetnie az Informatika közvállalatnak.

Két évvel később, 2011-ben arról adtak hírt az Informatikában, hogy 11 helyen működésbe lépett az egységesített megfigyelőrendszer, de idővel több kamera lesz, így összesen 33 helyet figyelnek majd meg. Nem hivatalos információk szerint Újvidéken csak kilenc helyen üzemel térfigyelő kamera. Ezek sajnos csak azt regisztrálják, ha valaki áthajt a piroson, vagy a sárga sávon belül közlekedik, illetve ha túllépi a megengedett sebességet. A kamerák felszerelését megelőzően viszont arról volt szó, hogy a rendszer sokkal többre lesz képes, pl. a felvételeken látni lehet majd azt is, ha valaki nem köti be a biztonsági övet.
Az újvidéki rendőrségen nem tudtak információval szolgálni a kamerák által készített felvételekről, azt mondták, az Informatika közvállalat felelős a rendszer fenntartásáért és működtetéséért. Másfelől, az újvidéki rendőrség szakszervezetéből nemrég olyan figyelmeztetés érkezett, hogy a kamerák felvételei rossz minőségűek, és rossz befektetésnek bizonyultak – írja a 24 sata napilap.
– A kamerákat nem sok mindenre lehet használni, nappal beködösödnek, alacsony felbontású felvételt készítenek, az éjjeli videofelvételből pedig semmi sem látszik. A felvételeket nem archiválják rendszeresen, így több rendőr is azzal tölti az idejét, hogy nézegeti az alig látható felvételeket, közben kevés az emberünk a terepen – mondta Nenad Ljubišić, az újvidéki rendőrség szakszervezetének elnöke.
Az elmúlt három évben, amióta használatos a videofelvétel bizonyítékként a bírósági eljárásban, a rendőrség többször is dicsérte a kamerarendszert, mert segítséget nyújtott a közlekedési balesetek számának csökkentésében. Pontos adatokat azonban soha nem közöltek a kamerák eredményességéről.