2024. április 25., csütörtök

Állandó menhely épül a gyermekek számára

Az újvidéki gyermekek lesznek az elsők az országban, akik állandó menhelyet kapnak. A városi képviselő-testület jóváhagyta a Vojvode Bojović utca környékének felújítását, illetve a szociális munkaközpont komplexumának a kiépítését. Itt kap helyet az új menhely is.

Daliborka Batrnek, a csellengők számára létrehozott menhely koordinátora elmondta, a múlt év folyamán minden felelős városi intézményt felkerestek.
– Kérelmeket nyújtottunk át annak érdekében, hogy megfelelő helyet találjunk az új menhely számára, valamint azért, hogy beszerezzük a szükséges engedélyeket az építkezéshez. Most már úgy tűnik, minden rendben van, felgyorsultak a dolgok – mondta Batrnek.
A Humanitárius Ökumenikus Szervezet (EHO) még egy évvel ezelőtt biztosított egy montázsházat, amely állandó megoldást adhat a csellengő gyermekek számára, de nem volt hova felállítani. A ház beszerzését az ausztriai Herbert Stepić alapítvány finanszírozta, amely a kezdetek óta segíti a menhely munkáját.
– Az egyemeletes ház 250 négyzetméteres, a város tulajdona, de 20 évre megkapjuk a használati jogot – magyarázta Batrnek. Kiemelte, a jelenleg működő ideiglenes menhelyen nincs elegendő hely minden csellengő gyermek számára – írja a 24 sata.
– Újvidék utcáin kb. 700 gyermek él és dolgozik, tavaly 300-nak sikerült biztosítani ideiglenes szállást, azzal, hogy jelenleg csak egy nagy szobánk van, amelyben legfeljebb 15 gyermek fér el egyszerre. Ez nagy gondot jelent, mert télen naponta százan is jelentkeznek a menhelyen – mondta Batrnek.
Kurina Béla, a városi szociális és gyermekvédelmi tanács elnöke elmondta, az új menhely valószínűleg az év végéig felépül.
– A város gondoskodott egy telekről, ezen épül fel az új menhely, és beszerezték az összes szükséges engedélyt is, ezért szerintem az építkezés az idény beálltával megkezdődhet. Elégedett vagyok azzal, hogy végre sikerült nyélbe ütni ezt a projektumot – magyarázta Kurina.