2024. április 17., szerda

A hentesek továbbra is keresettek

A Mezőgazdasági Iskola iratkozási tervéről

Fennállásának ötvenharmadik évében a topolyai középiskolában jelen pillanatban 661 diák tanul. Közülük 580-an vidékiek, csaknem nyolcvan településből utaznak Topolyára, az ország egyik legnevesebb mezőgazdasági szakirányú középiskolájába. A 2013/2014-es tanévre 270 leendő középiskolás jelentkezését várják
Március 25-ével kezdődően a középiskola tanárai és diákjai mindenekelőtt Topolya, Szabadka, Kúla, Kishegyes és Óbecse község általános iskoláit keresik fel, ahol prezentálják intézményüket, annak oktatási rendszerét, programját. A folyamat majd az április 22-én, a topolyai tanintézményben rendezendő hagyományos nyílt napi fogadással zárul. Az idei tanévben 131-en vesznek búcsút a középiskolai évektől ebben az iskolában, 23-an a három- és 108-an a négyéves tanszakokról. Ősztől helyükre új fiatalok érkeznek. A 2013/2014-es tanévre 270 leendő középiskolai tanuló jelentkezését várják. Tóth Tibor igazgatótól érdeklődtünk arról, mely tanszakokra, irányzatokra jelentkezhetnek azok a fiatalok, akik mezőgazdasági ágazatokban kívánnak jártasságot szerezni.
– Az utóbbi évek tapasztalata az, hogy a legközkedveltebb irányzat középiskolánkban az állat-egészségügyi technikusi-szak, amelyet az első ízben a 2003/2004-es tanévben indított élelmiszeripari-technikusi és a mezőgazdasági-technikusi képzés követ a népszerűségi listán. A fentebb felsorolt, négy tanéven át folyó technikusi szakokra való jelentkezést a 2013/2014-es évre is meghirdetjük, magyar és szerb tannyelvű képzést is indítunk ezen irányzatok esetében. Emellett még egy négyéves szakot is indítunk, a kertésztechnikusit, de ezt csak szerb nyelven. Az osztálylétszám mindegyik képzés esetében harminc. A hároméves irányzatok közül ezúttal mezőgépkezelő- és szerelő, valamint pék és hentes szakirányú képzést kínálunk. Harmincas létszámú osztályt nyitunk a leendő mezőgépkezelő- és szerelőknek és tizenöt-tizenötös létszámú csoportokban képezzük majd a leendő pékeket és henteseket. A hároméves irányzatokon továbbra is csak magyar nyelven folyik az oktatás. Százötven leendő középiskolás jelentkezését várjuk tehát magyar, és százhúsz fiatal jelentkezését szerb tannyelvű osztályainkba – ismertette az intézményvezető.
Egy-egy tanévkezdést megelőzően a községünkben zajló állásbörzék tapasztalatait, a mezőgazdasági iskolában jelentkező vállalkozók, üzemvezetők igényeit is figyelembe veszik tervezett technikusi képzéseik és hároméves irányzataik megválasztásánál. Vajdaságban hentesképzés csak Topolyán valósul meg magyar nyelven, az érdeklődés pedig a munkaadók részéről azon munkaerő iránt, akik hentes és élelmiszer-ipari termelői szakon végezték középiskolai tanulmányaikat, továbbra is kifejezett.