2024. április 19., péntek
NAGYBECSKEREKI SPIRITUSZGYÁR

Lebontják vagy összedől?

A nagybecskereki Városrendezési Igazgatóság közzétette a következő évekre vonatkozó településrendezési tervét, melynek egyik sarkalatos pontja a Kisamerika település és a várost átszelő sugárút összekötése. Az elképzelés szerint a két Béga-tó közötti töltésen épülne meg az út, a Kisamerika lakótelep felől a Đorđe Stratimirović utcából a Žarko Zrenjanin utca, illetve a Baglyas lakótelep irányába. Ennek céljából pedig előtte le kell bontani az egykori spirituszgyár épületét, amely már lassan két évtizede a sorsára van hagyva. Tekintettel a nagy pénztelenségre, illetve a beruházások megvalósításának a lassúságára, megtörténhet, hogy a város egyik szimbóluma összedől, mielőtt hozzáfognak a lebontásához.

A kezdeményezés még a kezdeti szakaszában van, de máris ellentétes reagálásokat váltott ki a Béga menti város közvéleményében. Az előterjesztők szerint a Kisamerika lakótelepnek rendkívül rossz összeköttetése van a város többi részével. A közlekedés két hídon keresztül történik, ami esetenként már most torlódást okoz. Ha viszont új tulajdonost kap a mintegy három hektáron fekvő kaszárnya, akkor még nagyobb közlekedési problémák lehetnek. A tervezők közben azt is hangoztatják, hogy a leendő útvonalról ki lesznek tiltva a nyergesvontatók.

Sokan azonban másként látják a dolgokat. Ugyanis a nagybecskerekieknek rossz tapasztalata van a városépítőkkel kapcsolatban, akik sokszor patinás épületeket bontattak le, hogy helyükön városcsúfító létesítményeket emelhessenek. Ilyen például a város főterére néző víztorony. Egyre többen mondják, hogy melléfogás volt a Béga folyó elterelése is a Kisamerika lakótelepről, melynek lakói most attól félnek, hogy a nagyobb forgalommal járó zaj és a légszennyezés tovább rontja az életkörülményeket. Ráadásul az sem biztos, hogy a régi kommunális hálózat (vízvezeték, szennyvízlevezető és más) elbírja majd a rá nehezedő úthálózatot. Közben itt van a középiskolai központ, az egyetemista otthon, a Műszaki Kar. A városrész pedig – ahol további zöldövezetek létrehozását tervezik – mint környezeti egység a városi Műemlékvédő Intézet védelme alatt van. A legtöbb, védelem alatt álló épület éppen azokban az utcákban található, amelyekben az úthálózat megépítését tervezik. Az érintett polgárok azt sem értik, hogy miért kell éppen a leendő fürdőhely mellett megépíteni egy forgalmas utat.

A Kisamerika lakótelep 604 lakója a minap levélben tiltakozott Ivan Bošnjak polgármesternél a tervezett építkezés ellen. Mint mondják, nincs szándékukban útját állni a város kommunális fejlődésének, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják a helyi közösség tanácsának azt a magyarázatát, hogy „már minden eldőlt”, vagy „ha mi nem vesszük el a pénzt, akkor azt megteszi más”.