2024. április 25., csütörtök

A jövőben is vállalnám ezt a munkát

Beszélgetés Sípos Tiborral, a kishegyesi helyi közösség megbízott titkárával

Két hónappal ezelőtt, egészen pontosan február 6-án nevezték ki meghatározott időre Sípos Tibort a kishegyesi helyi közösség titkárává. Az első tapasztalatokról és a feladatokról beszélgettünk az új titkárral.
 Mit jelent pontosan az, hogy megbízott titkár lett?

– Azt jelenti, hogy a megbízatásom a korábbi titkár megbízatásának lejártáig szól, egészen pontosan 2014. február 6-ig. Közben lesznek helyi közösségi választások, de a titkárt, mint ismeretes, jóval a választások után nevezték ki.
 Elvállalná újból a titkári posztot, ha az új összetételű tanács is felkérné erre?
– Biztosan elvállalnám. Sok az új dolog, új problémák vetődnek fel, de ennek ellenére elvállalnám.
 Korábban a polgármester mezőgazdasági kérdésekkel megbízott tanácsosa volt. Mondhatnánk azt is, hogy a határ tartozott önhöz, most ezzel szemben a falu tartozik önhöz minden ügyes bajos dolgával. Mi volt a könnyebb?
– Az önkormányzatban is jöttek hozzám az emberek ügyes-bajos dolgaikkal, és természetesen most is. Úgy érzem azonban, hogy a szakmai kérdéseket könnyebb volt megválaszolnom. Most mindenféle gonddal megkeresnek, kezdve a közterületek karbantartásától a járdák javításáig, az utak javításáig, a vizesárkok tisztításától a tüzelő kérdéséig. Ez persze egyáltalán nem baj, sőt arra buzdítom a polgárokat, hogy jöjjenek csak és mondják el gondjaikat. A helyi közösségnek ugyan nem sok minden tartozik a hatáskörébe, de én is úgy teszek mint az elődöm, hogy összegyűjtöm ezeket a problémákat, megvitatjuk a tanácsülésén és továbbítjuk azoknak, akik illetékesek az ügyben.
 Nem régen volt a falunap, rengeteg eseménnyel. Gondolom ez volt az első „mély víz” az új titkár számára!
– Szervezőként eddig valóban nem vettem részt a falunapon, de meg kell mondjam, hogy én valójában csak koordináltam. Azok, akik a programokat vállalták, önállóan dolgoztak, a könyvtár is, a művelődési egyesület is és a sportrendezvények szervezői is, a civil szervezetek is. Egy ilyen manifesztációt egy ember egyedül talán nem is tudna megszervezni.
 Van-e valami, amit esetleg másképp csinálna mint az elődei?
– Nincs ilyen. A korábban megkezdett projekteket kell folytatni, és a felvetődött kérdéseket megoldani. Ilyen volt például a napokban az idős jegenye kivétele a piac sarkán. Nem csak a mi hatáskörünkbe tartozott, hanem a közvállalatéba és az áramszolgáltató hatáskörébe is, de be kellett vonni a tűzoltókat is. Ezeket meg kellett szervezni, koordinálni a munkát. Mondhatom, hogy mindenki szívesen segített. Nem kell másképpen csinálni ezt a munkát! Ismételten arra szeretném buzdítani az embereket, hogy nyugodtan keressenek fel a problémáikkal, akár le is írhatják néhány mondatban, s azt azután megvitatjuk a tanácsülésen és továbbítjuk az illetékeseknek, vagy ha lehetséges, magunk is megoldjuk. Lehet, hogy majd jelentkeznek új problémák, és azokra már nekem kell megoldást találnom. Elődöm, Virág Gábor átadott nekem minden folyamatban levő ügyet és megígérte azt is, hogy bármikor szükségét érzem, hívhatom, és segíteni fog, amennyiben tud.