2024. március 28., csütörtök
PROFI ÖKÖLVÍVÁS

Madár elszállt – bírói segédlettel

Erdei Zsolt korábbi félnehéz- és cirkálósúlyú profi ökölvívó-világbajnok megosztott pontozással vereséget szenvedett az orosz Gyenyisz Gracsovtól a Monte-Carlo millió dolláros szupernégyes elnevezésű minitorna szombati elődöntőjében. A magyar öklöző pályafutásának első vereségét szenvedte el ezzel, 33 győztes összecsapás után. Majdnem két év, 665 nap után lépett szorítóba, és meglehetősen gyanús körülmények közepette maradt alul – a teremben szinte mindenki őt látta győztesnek, ám a három pontozóbíró közül csak egy vélte így, 96:64 arányban neki adta a meccset, míg a másik két bíró ugyanilyen arányban az oroszt látta jobbnak. Többen a mérkőzés elcsalásáról beszéltek, a teremben többen nemtetszésüknek adtak hangot, még Albert monacói herceg is pfujolt az ítélethirdetéskor.

A népszerű Madár szerint is neki kellett volna nyernie: „Úgy érzem, hogy a bokszot megölik ezzel a fajta bíráskodással, ezzel az eredményekkel. Nem az értékelhető találatokat pontozták, hanem azt, amikor az ellenfél szétveri az ember karját. Ha azt nézzük, akkor az ellenfelem tényleg sokat dolgozott, de nem talált. A találatokkal simán nekem kellett volna nyernem a mérkőzést. A győztes nyugalmával mondom, ezt a meccset megnyertem.”

A magyar szövetség profi tagozatának bíróbizottságát vezető Döry Miklós maga is pontozta a mérkőzést otthon, a képernyő előtt, ahogy az Origónak elmondta: „Nálam 97:94-re nyert Madár, három menetet tudtam adni az orosznak. Ezt a meccset nem lehetett így is, úgy is kihozni, három-négy pontos Erdei-győzelem lett volna reális.”

Keményebben fogalmazott Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szövetség elnöke: „Sajnálatos, ami történt, én ezt a Terry O’Connor pontozóbírót már amatőrben is ismertem, akkor is gazember volt, semmit sem változott. Nem értem, ez a szélhámos hogy merte kihozni az oroszt győztesnek. A másik pontozón, Philippe Verbekén meglepődtem, mert ő jó bíró.”