2024. március 29., péntek

Őshüllőt neveztek el Leninről

Vlagyimir Iljics Leninről, a Szovjetunió alapítójáról neveztek el egy őshüllőt, amelyet a bolsevik forradalmár szülővárosának, Uljanovszknak a térségében találtak orosz kutatók.

Az orosz forradalom vezérének nevét egy halgyíkfaj, a Leninia stellans viseli, amelynek megkövült, több mint egyméteres koponyáját évekkel ezelőtt fedezték fel az Uljanovszk térségében fekvő Kriusi falu mellett, a Volga folyó partján.

A halgyíkok (ichthyosaurus) a földtörténeti középkorban, 251-65 millió évvel ezelőtt népesítették be a világóceánt. A külsőleg egy mai delfinre hasonlító, halakkal és puhatestűekkel táplálkozó Leninia stellans fosszilizálódott példánya 125-122 millió évvel ezelőtt élt.

A nevet testületileg adták az újonnan azonosított őshüllőnek - közölték a Ria Novosztyi orosz hírügynökséggel az Uljanovszki Állam Egyetem természettudományi múzeumában, ahol a kövületet őrzik. "Az elnevezésben nincs semmi különös. Sok új fajt neveznek el híres emberekről" - mondta Gleb Uszpenszkij múzeumigazgató.

Új fajokat neveztek el Barack Obama amerikai elnökről is, például egy vigyorgó kinézetű ősgyíkot (Obamadon gracilis), továbbá egy Kenyában talált parazitát (Paragordius obamai), amely arról híres, hogy szükségtelenné teszi a hímeket, és ezért a "leszbikus parazita" becenevet kapta.