2024. március 28., csütörtök

Kreativitás mint ismertetőjegy

Május 18-án mintegy 3000 intézmény nyitja meg kapuit a jubiláris, 10. Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében a látogatók előtt

Egy múlt héten közzétett, vajdasági felmérés szerint a tartomány legkedveltebb művelődési rendezvénye a Múzeumok Éjszakája. Ez igazán bátorítólag hat a rendezvény művészeti-produkciós bizottságára, mely bejelentette, hogy az idén május 18-án, szombaton éjszaka rendezik meg Szerbiában a rendezvényt. A meglepően nagy érdeklődést kiváltó „éjszakát” tavaly az ország 65 városában szervezték meg, és mintegy félmillió érdeklődőt mozgatott meg.

Szerbiában az idén immár tizedik alkalommal szervezik meg a Múzeumok Éjszakáját. A jubileum jó alkalom arra, hogy ezek, a múltunk őrzését felvállaló kultúrintézmények még színesebb, még változatosabb, még gazdagabb tartalommal rukkoljanak elő, újra elragadtassák a közönséget, és hogy tudatosítsák a kulturális hagyaték jelentőségét és őrzésének fontosságát. Ana Jovanović, a rendezvény egyik alapítója szerint a múzeumok várhatólag az idén májusban is meg fogják mutatni, van mit bemutatniuk a közönségnek.

– Azt szeretnénk elérni, hogy felébresszük a kíváncsiságot, a ragaszkodást a múzeumok iránt a közönség azon részénél, mely eddig nem mutatott érdeklődést iránta. Hiszem, hogy eddig is a színvonallal, a változatossággal ragadtuk meg az embereket, és hogy ezután is a kreativitás lesz rendezvényeink fő ismertetőjegye – mondta többek között a szervező.

A májusi rendezvényhez egyelőre 68 város, illetve település csatlakozott az országban, Európában viszont több mint negyven ország 3000 múzeuma várja majd az érdeklődőket.