2024. április 24., szerda

Az elfeledett mérgező ital

15 éve őrzik a halált okozó pálinkát

Mint arról hétfőn már beszámoltunk a niši szőlészeti és gyümölcsészeti központ feltört raktárából a Živadinović vállalat 1998-ban elkobozott mérgező pálinkáját lopták el ismeretlen tettesek, amely életveszélyes, közölte a niši rendőrség. Akkor többen is meghaltak a „zozovačának” gyúnyolt italtól. Az információk szerint pálinkát, körte brandyt, citromos vodkát vittek magukkal a betörők.

A raktárból a tolvajok több tíz liter ilyen italt vittek maguktól, amely 1998-ban 40 ember halálát okozta. Felmerül a kérdés, miért kellett még 15 év után is őrizni ezeket az italokat. A B92 ugyanezt a kérdést tette fel a központ igazgatójának.

A raktárban a biztonsági feltételek betartása nélkül mintegy 750 litert őriznek a halált okozó italból. Miloš Ristić a niši szőlészeti és gyümölcsészeti központ igazgatója elmondta, az ital a niši Kerületi Bíróság 1998-ban kiadott végzése értelmében van itt, amelyről azóta egész egyszerűen elfeledkeztek.

„A nálunk őrzött pálinkáról elfeledkeztek. Már 2005-ben, amikor megsemmisítésre került sor, elfelejtettek bennünket erről értesíteni és elmulasztották ezek begyűjtését, így hát nálunk maradt. Aztán, mi 2009-ben kezdtünk el erről beszélni. Afelől jótállok, hogy innen elviszik, még ha a niši Felső Bíróság épülete elé is kerül, és találják ki, ki a felelős emiatt, mert én nem vagyok hajlandó felelősséget vállalni emberek haláláért” – mondta az igazgató a B92-nek.