2024. április 18., csütörtök

Virtuális gázszállítás

Az ukrán energetikai minisztériumban megerősítették, hogy valóban úgy történik az Európából, Magyarországon keresztül importált földgáz szállítása Ukrajnába, ahogyan Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázvállalat vezetője sejti, az Oroszországból érkező, az ukrán–magyar határon átlépő gázt azonnal visszafordítják Ukrajnába – írta hétfőn a Kommerszant-Ukrajina.

Alekszej Miller erről a Rosszija 1 televízió szombati magazinműsorában nyilatkozott

„Gyanúnk szerint semmilyen reverz (ellentétes irányú) szállítás az Európai Unió területéről de facto, fizikailag nem feltételezhető. Azt sejtjük, hogy a Gazpromtól származó gázt használják” . Ez pedig Miller szerint úgy történik, hogy „ahogy beérkezik Európába – azaz Magyarország területére (sz. megj.) – az orosz gáz, azonnal Ukrajna felé irányítják. A határon úgynevezett visszacsatolás történik, és a gázmérő állomás műszerei azt mutatják, mintha meghatározott mennyiségű orosz gáz (...) az európai piacra menne”.

Miller emlékeztetett arra is, hogy jelenleg az európai gáztőzsdéken az ügynevezett azonnali (spot) árak magasabbak, mint a Gazprom hosszú távú szerződéseiben meghatározottak. A brit gázpiacon a múlt héten több mint 800 dollárba került ezer köbméter földgáz – mondta, és úgy vélte, hogy Ukrajna nem bírja kifizetni a spotárakat. Hozzátette, hogy januárban a Lengyelországon keresztül érkezett földgáz ezer köbméterenként 390 dollárba került Ukrajnának, a közvetlenül Oroszországtól vásárolt gáz pedig 406 dollárba. A tárcánál hozzáfűzték, hogy míg Lengyelországon keresztül az idén mintegy 600 millió köbméter gáz Ukrajnába érkezésével számolnak, addig Magyarországon át ez a mennyiség elérheti a 4,2 milliárd köbmétert is. Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis nevű cég orosz igazgatója szerint az ukrán Naftogaz a Gazprom Európába menő tranzitgázából csapolja le a neki szükséges földgázt, így az ukrán állami gázcégnek kevesebbe kerül az energiahordozó. Németország 2013 első negyedében ezer köbméterenként 410 dollárt fizetett a földgázért.

A Kommerszant-Ukrajina ukrán lapnak név nélkül nyilatkozó energetikai minisztériumi forrás ugyanakkor kifejtette, hogy ebben a rendszerben semmi törvénytelen nincs. A lap szerint a Gazprom rendelkezési joga a szállított földgáz fölött véget ér a tranzithatáron lévő gázmérőállomásnál. Az európai vásárlóknak pedig joguk van az általuk megvásárolt földgázt bármely más országnak eladni, beleértve Ukrajnát is, ezt az orosz gázvállalattal kötött szerződésük nem tiltja.

Ukrajna tavaly állapodott meg a német RWE vállalattal, hogy a cég 5 milliárd köbméter földgázt szállít neki az idén májusig. Tavaly novemberben indult meg először Lengyelországon keresztül a valójában Oroszországból származó gáz Ukrajnának történő visszaszállítása. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök múlt heti budapesti látogatása során jelentette be, hogy a magyar csővezetékeken keresztül is megindult a reverz gázszállítás Ukrajnába.