2024. március 28., csütörtök

Halálbüntetést fog kérni az ügyészség a coloradói filmszínházi támadóra

James Holmes, aki egy Batman-film premierjén lövöldözött – 12 embert megölt, további 58-at pedig megsebesített – azt mondta magáról, ő Joker, Batman ellensége

Halálbüntetés kiszabását kívánja elérni az ügyészség annak a támadónak az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy Denver Aurora elővárosában egy mozi nézőire lövöldözve 12 embert megölt, további 58-at pedig megsebesített tavaly július 20-án.

A vád hétfőn ismertette álláspontját a Denver Centennial elővárosában megtartott bírósági meghallgatáson. Az ügyészség a múlt héten elutasította a védelem vádalku-indítványát, amelynek értelmében a halálbüntetés elkerülése fejében bűnösnek ismerték volna el védencüket, James Holmest.

Az ügyészek szerint a védelem indítványa nem tartalmazott új elemet, ezért nem volt érvényes vádalku-javaslat. A vád ugyanakkor nem zárkózott el az elől, hogy még a tárgyalás kezdete előtt kiegyezzen a védelemmel, írja az MTI.

Az ügyvédek a várakozások szerint azt fogják kérni, hogy Holmest beszámíthatatlanság miatt nyilvánítsák ártatlannak. Ebben az esetben a vádlott – a Coloradói Egyetem volt ideggyógyász doktorandusza – kénytelen lesz alávetni magát egy Colorado állam által lefolytatandó hivatalos elmeorvosi vizsgálatnak.

A védelem eddig azért nem élt ezzel a lehetőséggel, mert a vád csak most helyezte kilátásba, hogy halálbüntetés kiszabását kezdeményezi.

Az ügy tárgyalása a tervek szerint augusztus 5-én kezdődik.

A július 20-i lövöldözés hivatkozási alapul szolgált a coloradói törvényhozásnak ahhoz, hogy márciusban megszigorítsa a fegyvertartásra vonatkozó előírásokat, beleértve a nagy tárolókapacitású lőszertárak tilalmát.

Barack Obama amerikai elnök, aki a fegyvertartás szövetségű szintű megszigorítása mellett kampányol, szerdán a tervek szerint látogatást tesz Denverben.