2024. április 19., péntek

„A kultúra a város öltözéke”

Programokban gazdag tavasz várható Zomborban - Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró és Antoni Tápies eredeti grafikái

Szerbia egyik legjelentősebb képzőművészeti kiállítását ígéri a zomboriaknak Mihajlo Nestorović, a Laza Kostić Művelődési Központ igazgatója. A Spanyol mesterek elnevezésű kiállításon Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró és Antoni Tápies eredeti grafikái kerülnek bemutatásra.

Talán furcsa koncepciónak tűnhet, hogy egyetlen kiállításon a képzőművészet négy mágusát, négy zsenit mutatunk be egymás mellett, de biztosíthatom a látogatókat, a bemutatásra kerülő grafikák egymás hatását erősítik, összeköti őket a spanyol föld, a spanyol temperamentum és a korszerűség. Megtörténhet, hogy kevesebben hallottak Antoni Tápies világhírű katalán mesterről, a tárlaton az ő absztrakt expresszionizmusával is megismerkedhetnek. A katalógusban külön foglalkozunk majd a grafika technikájával, mert úgy véljük, szükség van ilyen jellegű edukációra – hallottuk Tatjana Dimitrijevićtől, az MK képzőművészeti programjainak szerkesztőjétől.

Az április 9-étől május 19-éig látogatható tárlatnak, tekintettel a nagy érdeklődésre, két megnyitója lesz, akár a tavalyi Dalí-kiállításnak. A megnyitó napján a képtár előtti utcát lezárják a forgalom elől, az úttestet kideszkázzák, ezen a pódiumon lépnek föl a spanyol táncosnők és táncosok, hogy megidézzék a mediterrán szellemet, amihez a fölszolgált spanyol sangria bólé is bizonyára hozzájárul. A kiállítás a ljubljanai Visconti Fine Art galéria támogatásával készül, amellyel a zombori MK negyedik éve működik együtt.

Mihajlo Nestorović elmondta, hogy a Zombori Zenei Ünnepségek (SOMUS) nemzetközi fesztiválra is a jövő hónapban kerül sor. Április 20-án, a megnyitó napján a Kolegium Muzikum akadémiai kórus lép föl Darinka Matić Marović vezetésével. A fesztivált Ivan Tasovac, a belgrádi filharmónia igazgatója nyitja meg. Másnap Floraleda Sacchi, portugál hárfaművész koncertezik, aki idén a világ tíz városában lép föl, így London, Párizs és Madrid után Zomborba is ellátogat. A programot ismertetve az igazgató kiemelte Moira Michelini olasz zongoraművész föllépését, a Viva Vox kórus koncertjét, a Szerb Nemzeti Színház Carmina Buranáját, amit mintegy 180 tagú társulat visz színre a zombori Népszínházban. Az április 20-ától és 27-éig tartó Zombori Zenei Ünnepségek műsorát Aleksandar Saša Madžar világhírű zongoraművész föllépése zárja.

Zombor város egymillió dinárt ítélt meg a SOMUS-ra, ez az összeg úgy kétnapi programra elegendő. A többi pénzt alapítványoknál, minisztériumoknál és tartományi titkárságoknál pályázva teremtettük elő. Ennek köszönhetően minőségi kulturális programokat biztosíthatunk a zomboriaknak, hiszen a kultúra a város öltözéke – nyilatkozta Mihajlo Nestorović.