2024. április 24., szerda

Embereket kellett kimenteni és utakat lezárni

Magyarország valamennyi folyóján kisebb-nagyobb árhullámok indultak el

Az esőzések miatt Magyarország valamennyi folyóján kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, és jelentősen nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is. Az ország területén utak váltak járhatatlanná, és Zala megyében embereket is ki kellett menteni házaikból az áradás miatt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint a Magyarország folyószakaszain összesen 1206 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből 1076 kilométeren, a Kraszna, a Lónyay-csatorna, a Zagyva, a Tarna, a Tisza középső szakaszán, a Fekete-Körösön és a Hármas-Körösön, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak, elsőfokú, míg a Takta, és a Hortobágy-Berettyó 130 kilométernyi szakaszán másodfokú készültség van érvényben.

A Tisza felső szakaszán vasárnap délelőtt újabb áradás kezdődött, és elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Murán és a Berettyó teljes magyarországi szakaszán is. Áradnak a folyók és patakok Vas megyében is, ezért több alsórendű utat teljesen le kellett zárni már Zala megyében is.

A zalai Kerkafalván két lakóépületet is körbezárt a víz, ahonnan három embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak. Vas, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megyében már több ezer homokzsákot kellett lerakni a védekezéshez, a tűzoltók ezeken a területeken is folyamatosan szivattyúznak.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap kora délutáni tájékoztatása szerint Kerkakutason a Cupi-patak nagyon erős sodrású vize délre teljesen körbevett egy lakóházat, az ott élő idős embert a lenti hivatásos tűzoltók mentették ki és helyezték el ideiglenesen a település művelődési házában. Tornyiszentmiklósnál az Európa-tónál 15-20 embert vett körbe a víz, ezért a tűzoltók leválasztották az elektromos hálózatról a vízben álló épületeket és átkutatták a területet, hogy mások nincsenek-e veszélyben.

A zalai Szilvágyon tizenöt lakóház udvarát öntötte el a víz, melléképületekbe is beszivárgott, ezért homokzsákokkal védekeznek a helyi önkéntesek. Salomváron a Novák utcát öntötte el a víz, egy-két órán belül négy lakóházat is veszélyeztethet, ezért homokot és homokzsákokat biztosítottak a védekezéshez.

Vízátfolyás miatt átmenetileg le kellett zárni Zalában a Páka és Ortaháza közötti utat, s bár ezt már feloldották, 40 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be. Keszthely, Szilvágy, Csesztreg, Lovászi és Letenye térségében ugyancsak korlátozták a járművek sebességét, sárelöntés miatt pedig lezárták a Tófej és Söjtör közötti utat.Vas megyében az áradások és a belvizek miatt már 18 alsórendű utat kellett teljes szélességében lezárni.

Ugyancsak vízátfolyás miatt rendeltek el útzárat a Győr-Moson-Sopron megyei Fertőszentmiklós és Csapod közötti nyolc kilométeres szakaszon. Magyarországon már 121 300 hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 56 ezer hektár a vetés, szántó. Jelenleg 12 vízügyi igazgatóság területén 63 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 17 szakaszon elsőfokú és 41 szakaszon másodfokú és 5 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.