2024. április 25., csütörtök

Serena és Murray az esélyesek

Befejezéshez közeledik Miamiban a rangos tenisztorna, amelyen a csütörtökön este és pénteken hajnalban lejátszott mérkőzések után már csak a női döntő, a férfiak mezőnyében pedig az elődöntő és a döntő maradt hátra. A női serlegért a ranglista első két helyezettje, Serena Williams és Marija Sarapova mérkőznek meg, a férfiaknál pedig a négy között Murray–Gasquet és Ferrer–Haas a párosítás. Ennek alapján a szakértők az amerikai csokilány és a skót ranglistaharmadik végső sikerét jósolják.

Serena a 48. serlegéért vív meg a döntőben, Sarapova pedig a 29. trófeára pályázik. Az amerikai már ötször nyert Miamiban, legutóbb 2008-ban, kétszer pedig elveszítette a zárómeccset. Az orosz kevésbé volt sikeres, hisz eddigi négy döntőjét rendre elveszítette, 2005-ben Kim Clijsters, 2006-ban Szvetlana Kuznyecova, 2011-ben Vikrorija Azarenka, tavaly pedig Agnieszka Radwanska múlta felül. Az egymás közötti mérleg is Serena mellett szól, hisz a 13 meccsből 11-et nyert meg. Sarapova még 2004-ben győzött kétszer, Wimbledonban és Los Angelesben, azóta pedig az amerikai zsinórban tízszer nyert. Miamiban ez lesz a harmadik meccsük, 2004-ben és 2007-ben, mindkétszer a nyolcaddöntőben, Williams diadalmaskodott.

Mindketten könnyen győztek az elődöntőben, hisz egyformán csak három játékot engedtek át a riválisnak. Williams a címvédő Radwanskát, Sarapova pedig Jelena Jankovićot küldte lelátóra. Jelena gyöngén kezdett, az első három játékban mindössze egy pontot szerzett, azután azonban egyenrangúvá tette a játékot, de fordítani nem tudott. Amikor a második játszmában Sarapova újra breakelőnyhöz jutott, a meccs el is dőlt, Janković már nem volt méltó ellenfél.

A férfinegyeddöntőben Murray az első játszma hajrájában kényszerítette rá az akaratát a horvát Marin Čilićre, Richard Gasquet pedig remek játékkal vágott vissza a cseh Tomáš Berdychnek a két héttel ezelőtti Indian Wells-i vereségért, és most 5:3-ra vezet a cseh ellen. Murray és Gasquet mérlege 4:3 a skót javára, azzal, hogy kemény pályán rendre a francia nyert, Ferrer pedig 2:0-ra vezet a német Tommy Haas ellen. Négyük közül Miamiban eddig csak Murray nyert. A legjobb 2009-ben volt, tavaly pedig Novak Đokovićtól kapott ki a döntőben. Gasquet háromszor játszott döntőt a mestertornákon, de mindig veszített, Miamiban pedig eddig a nyolcaddöntő volt a legjobbja. Ferrer tavaly a párizsi teremtornán nyert, és volt még három döntője, Miamiban viszont kétszer az elődöntőig jutott. Tommy Haas a legkevésbé sikeres, ő csak 2002-ben játszott Floridában nyolcaddöntőt.