2024. április 16., kedd

Még egy támadás történt

Ungvári tudósítónktól

Mint ismeretes, március 16-án két magyarországi csoportot is inzultus ért Ungváron, amiért azok tagjai kokárdát viseltek. A hír bejárta az ukrajnai és a Kárpát-medencei magyar sajtót egyaránt. A támadást Kárpátalja kormányzója után a Budapesten tartózkodó Mikola Azarov ukrán miniszterelnök is elítélte.

Az viszont nem került reflektorfénybe, hogy e két esetet egy megelőzte, ha úgy tetszik, felvezette. Március 15-én ugyanis ismeretlenek ungvári magyar tanulókra támadtak, s darabokra tépték a náluk lévő nemzeti zászlót. Erről a Kárpáti Igaz Szó írt a héten. A március 15-ei ungvári ünnepségen magyar és ukrán lobogó is volt, amelyet a Dayka Gábor Középiskola biztosított, s két 9. osztályos tanuló zászlótartóként működött közre. Az esemény végeztével az intézménybe indultak. Vissza kellett vinni a szimbólumokat, másrészt székesfehérváriak vendégeskedtek az iskolában, akik számára az este folyamán táncházat szerveztek.

– A gyerekek a Petőfi térről indulva a legrövidebb utat választották, azaz az Ung partján haladtak. Pár lépésnyire néhány tanár kísérte őket – eleveníti fel a történteket kollégái elbeszélése nyomán Keszler Sztella igazgató. – A 6-os számú szakközépiskola mellett hirtelen fiatalok támadtak rájuk. Elvették a zászlókat, a magyar lobogó rúdját összetörték, szövetét széttépték, az ukránt pedig magukkal vitték, s a gyaloghíd irányába távoztak. A tanárok azonnal a gyerekek segítségére siettek. Az egyiknek ugyanis valamilyen sprayvel a szájába fújtak. Az iskolában megvizsgáltuk, szerencsére rendben volt, jól is érezte magát. A másikat meglökték, ezenkívül baja nem történt.

Mint Keszler Sztella mondja, hasonlót korábban nem tapasztaltak, az ungváriakra ugyanis az ilyesmi nem jellemző. Az osztályfőnök, a tanárok megbeszélték a gyerekekkel a történteket, hogy a szívükben ne legyen harag. A rendőrségen feljelentést nem tettek. A magyar lobogót időközben pótolták, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és egy magyar szervezet is adományozott egyet-egyet a tanintézménynek.

Ez a kellemetlen eseménysor egyre nagyobb publicitást kap Kárpátalján. A radikális Szvoboda (Szabdság) párt a Jobbik provokációjáról beszél, ők viszont kikérik maguknak. A történtek téma volt a megyei képviselő-testület legutóbbi ülésén is. Az önkormányzat elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben arra kéri a hivatalos szerveket – az ügyészséget, a nemzetbiztonsági szolgálatot és a rendőrséget –, hogy vizsgálják ki a március 16-án történteket, s büntessék meg az elkövetőket – mondta Medvigy István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) megyei képviselője. – Egyébként a megyei tanács valamennyi politikai pártja elítélte a történteket.