2024. április 26., péntek

Kétszázzal kevesebb osztály a középiskolákban

A diáklétszám csökkenése óhatatlanul maga után vonja az osztályok csökkentését – Az Újvidéki Egyetem tagozataira is kevesebb elsős hallgatót vesznek fel

Idén 7000-rel kevesebb diák fejezi az általános iskolát, mint egy évvel korábban. A létszámcsökkenés évek óta mind kifejezettebb, ám emiatt idén a középiskolai osztályok számát is jelentősen csökkenteni fogják. Közel 200 osztállyal nyílik majd kevesebb, főleg a szakközépiskolákban. Az oktatásügyi minisztérium magyarázata szerint a gimnáziumok esetében nem csökkentették oly mértékben a tervezett osztályok számát, mivel az oktatási stratégia szerint a jövőben növelni kell a gimnáziumi végzettségűek számát, szemben a szakközépiskolai végzettségűekkel.

Sokan elvitatják ennek a kitételnek a jogosultságát, mellettük szól, hogy a szakközépiskolák közül különösen a hároméves szakokon rengeteg hely marad szabadon az utóbbi tanévekben, a diákok ugyanis a felvételin szerzett akár 0 ponttal is bejuthatnak négyéves középfokú tanulmányokra, így inkább azt választják. Ha az ország nem akar szakmunkások nélkül maradni, akkor ezen a helyzeten mielőbb változtatnia kell. Ugyanakkor kifejezetten sok a munkanélküli gimnazista, akinek nem sikerült egyetemet, szakfőiskolát befejeznie. Ez arra int, hogy felül kell vizsgálni a gimnáziumi tagozatok tervezett bővítésének létjogosultságát.

A létszámcsökkenés elérte az egyetemeket is. Az Újvidéki Egyetemen őszre közel 10 százalékkal nyitnak kevesebb helyet az elsőévesek számára, jelentették be a héten az illetékesek. A létszámcsökkenés mellett az intézkedést az is indokolja, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatallal összehangolták az iratkozási terveket, és kevesebb helyet nyitnak azokon a szakokon, amelyek évek óta főleg a munkanélkülieket termelik, ide sorolhatók a Jogi és a Közgazdasági Kar. Ugyanakkor több egyetemi hallgatót terveznek felvenni a műszaki szakokra, mivel az innen kikerülő hallgatók iránt nagyobb a kereslet a munkaerőpiacon.