2024. április 25., csütörtök

Tájékoztatási bonyodalmak

Tegnap nyolcadik alkalommal ült össze a topolyai kkt jelenlegi összetételben – Az ünnep után folytatják a megszakadt ülést

Napirenden voltak a községi közvállalatok tavalyi évi beszámolói. A község nem engedné a tájékoztatási közvállalat privatizációját. Két kis piac létesül. Tovább dolgoznak a tolerancián – megalakult a nemzetek közti viszonnyal foglalkozó tanács

A topolyai községi képviselőt-testület tegnapi ülésén kettő híján minden napirendi pont megvitatásra került, ám ekkor az ülés megszakadt. A képviselőknek Topolya község mezőgazdasági földterületei védelmének, rendezésének és használatának 2013-as évi programjavaslatáról kellett volna tárgyalni, de nem érkezett meg az illetékes minisztérium jóváhagyása, így Fazekas Róbert, a testület elnöke április 3-án 9 órára tűzte ki az ülés folytatását. A testület a két napirendi pont kimaradása ellenére is tartotta magát a tervezett 17 napirendi ponthoz, ugyanis az ülés előtt plusz két pontot csatoltak hozzá.

Az ülés jelentések elfogadásával kezdődött, a Komgrad Kommunális Lakáskezelő és Építési Közvállalat, a Telekrendezési, Útgazdálkodási, Közművesítési, Településtervezési és -rendezési Közvállalat, a Topolyai Piac Közvállalat Kft. és a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat számolt be 2012-es évi tevékenységéről, valamint pénzügyi gazdálkodásáról. Emellett a Községi Közigazgatási Hivatal és a Költségvetési Felügyeleti Szolgálat is számot adtak tavalyi tevékenységükről.
Az ellenzék minden jelentésben talált kivetnivalót, de legfeszültebb vita a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat (TTK) jelentése kapcsán alakult ki. A topolyai képviselő-testület a közvállalat alapítói jogainak 50 százalékát a Magyar Nemzeti Tanácsra ruházta át, s az ellenzék most azt kérte számon, hogy az MNT miért nem finanszírozza a TTK-t. Dudás Diana, a TTK igazgatója ennek kapcsán elmondta, hogy az MNT számos módon támogatja a médiaházat (jogi tanácsadás, számítógépek, pályázati segítségnyújtás, stb.), amint az a szerződésben világosan le van fektetve. A tegnapi ülésen a képviselő-testület ugyancsak állást foglalt a TTK privatizációja ellen, mert meglátásuk szerint így veszélybe kerülhet a kisebbségek nyelvén történő tájékoztatás. Ennek kapcsán kérni fogják az EBESZ illetékeseit, hogy ne támogassák privatizációs törvénytervezet ide vágó rendelkezéseit.
A testület jóváhagyta a Nemzetek Közötti Viszonyok Topolya Községi Tanácsának megalakításáról szóló határozatot, valamint kinevezték a tanács tagjait. A piaci és vásári áruforgalomról szóló határozat módosítására is igennel szavazott a képviselők többsége. Ennek értelmében piaci árusítóhelyek fognak létesülni Topolyán a Zentai úton és a Linder-telepen.
Mindemellett döntés született a pacséri általános iskola egy iskolaszéki tagjának felmentéséről és egy új kinevezéséről, a község területén működő közvállalatok felügyelő bizottságának megszűnéséről, valamint Straub Ella képviselőnő lemondásának elfogadásáról is.