2024. március 28., csütörtök

A kivitel növelése a cél

Óbecsén mutatta be a versenyképesség ösztönzésére kidolgozott programját a SIEPA

A szerb gazdaság internacionalizációjára és a versenyképesség ösztönzésére kidolgozott programot ismertették szerdán délután a Külföldi Befektetéseket és Kivitelt Elősegítő Ügynökség (SIEPA), valamint a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársai Óbecsén. Az előadók elsősorban arról beszéltek, kik és milyen feltételekkel pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásért.

A SIEPA 2006 óta serkenti ilyen támogatásokkal a szerbiai kivitel növekedését. Az ügynökség eddig összesen 13 pályázatot hirdetett, és 1400 jelentkező mintegy 544 millió dinárban részesült. Tavaly 150 millió dinárt hagytak jóvá ilyen célokra. Óbecséről mindössze két cég kért és kapott lehetőséget, de végül csak a szójagyár élt vele.

Az idén 110 millió dinár áll az ügynökség rendelkezésére, és ezt a pénzt olyan egyéni vállalkozóknak szánják, akik kivitelre termelnek vagy kezdő exportőrök, valamint meghatározott vállalkozói társulásoknak, melyekhez legalább öt kisebb vállalkozás tartozik. A vissza nem térítendő támogatást többek között külföldi vásárokon vagy szervezett gazdasági missziókon való részvételre, külképviselet megnyitására, promóciós anyagok gyártására lehet fordítani.

A rendezvényre 35 óbecsei, törökbecsei, szenttamási, temerini, zsablyai és kishegyesi vállalkozó kapott meghívást, közülük tízen jelentek meg az óbecsei városháza dísztermében. Ennek oka lehet az is – amint az egyik résztvevő kiemelte –, hogy kevés olyan cég van ezeken a településeken, amelyek eleget tudnak tenni a pályázás előfeltételeinek.

A pályázatok benyújtási határideje április 26-a. További információk és a részletes jelentkezési feltételek a www.siepa.gov.rs honlapon.