2024. április 25., csütörtök

Rekordokat döntöget a márciusi csapadék a Tiszántúlon

A márciusi csapadék területi átlagának háromszorosa, 95,3 milliméter hullott le eddig a Tiszántúl északi részén. A 27 mérőállomás közül 15-ben mértek a havi átlag háromszorosát meghaladó vízállást. Hajdúböszörmény, Hajdúsámson, Nyíradony és Nyírábrány településeken, valamint a Debrecen-Bánk mérőállomáson a márciusban eddig lehullott csapadék már a négyszerese a 29,3 milliméteres területi átlagnak.

A hétvégére további 20 milliméter csapadékot jeleznek a térségben. Ha ez a mennyiség tényleg leesik, akkor azt jelenti, hogy a hónap utolsó hetében további, átlagosan egy március havinak megfelelő csapadék éri a Tiszántúlt.

Jelenleg összesen 17 050 hektár föld áll víz alatt, amelyből 3250 hektár vetés, 3350 hektár szántó, 7200 hektár rét és legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális.

 A kormány felkészült az árvízi helyzetre

A kormány megtárgyalta és elfogadta a tavaszi árvíz- és belvízhelyzet várható alakulásáról szóló belügyminiszteri jelentést – közölte Giró-Szász András kormányszóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján, jelezve, hogy a márciusi rendkívüli időjárást követően jelentősen megnőtt a folyók árvízi kockázata a vízgyűjtőkön felhalmozódott hómennyiség miatt.

Ez a hómennyiség a Duna Nagymaros feletti vízgyűjtőjén a sokévi átlag felett van, a Tisza Szeged feletti vízgyűjtőjén a sokévi átlagnak megfelelő, míg a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén meghaladja a sokévi átlag maximumát. A Sajó–Hernád-torkolat feletti vízgyűjtőn a hómennyiség szintén a sokévi átlag felett van, a Hernád és a Bódva vízgyűjtőjén ugyancsak meghaladja a korábbi évek számait, a Bodrog vízgyűjtőjén pedig a sokévi átlag szintjén áll.