2024. március 29., péntek

A realitást elfogadva tervezni és építeni

Pásztor István: A szabadkai Népszínházat három-négy év alatt befejezhetnék

A Vajdasági Magyar Szövetség abban érdekelt, hogy Szabadkának a XXI. század követelményeinek megfelelő színháza legyen – fejtette ki pénteki sajtótájékoztatóján Pásztor István pártelnök, hozzátéve: azért szólalt fel éppen most a VMSZ ebben a témában, mert az elmúlt napokban a szabadkai Népszínház kérdése olyan jellegű aktualitást kapott, hogy szükségszerűnek tűnik megfogalmazni azokat a tervezési feladatokat, amelyeknek tükrében az elindult beruházás újragondolható lenne.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A VMSZ eddig is fontosnak tartotta a szabadkai Népszínház építését, és ezután is fontosnak tartja, ugyanakkor a párt az elmúlt években igyekezett magát távol tartani azoktól a politikai leszámolásoktól, amelyeket egyesek a színház kapcsán, illetve apropóján folytattak – hangsúlyozta Pásztor. A Népszínház igazgatóbizottsága élén történt változás talán megnyugtatja az aktuális állapotokat – fogalmazott a VMSZ elnöke, mondva, hogy a párt a jövőben sem kíván igazgatóbizottsági elnököt jelölni. A VMSZ reményei szerint a Demokrata Párt minél előbb javasol valakit az IB élére, hiszen az előző elnököt is a DP választotta – mondta Pásztor.

– Ami magát a színházat illeti, Szabadkát nem tudjuk színház nélkül elképzelni. Egy közép-európai város elképzelhetetlen kőszínház nélkül. Szabadkán 170 éves hagyománya van a színházi életnek. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az elmúlt években egyrészről olyan elképzelések fogalmazódtak meg, amelyekről az élet bebizonyította: technológiailag, színháztechnikailag és a koncepció szempontjából régimódiak, illetve túlhaladottak. Másrészről pedig olyan elképzelést fektettek le, amely messze meghaladja azokat a teljesítőképességeket, amelyeket felvállalhatunk. Magyarán mondva: az elsődleges terv értelmében szükséges 26 millió euró biztosítása ma nem valós. Ezért kell újragondolni a történetet és a terveket. A már felépültből kiindulva kell megfogalmazni a XXI. század kezdetének megfelelő tartalmi elemeket. A VMSZ ebben a témában egyebek mellett a színházi szakma képviselőivel konzultált, és megfogalmazta azt a tervezési feladatot, amelyet képviselni tud. Egy olyan színházépületet szeretnénk felépíteni, amelyik beleillik Szabadka városközpontjának összképébe, mind küllemét, mind homlokzatát, mind méretét és magasságát illetően. Meglátásunk szerint ez lehetséges. Olyan színházi épületre van szükség, amely területi adottságait figyelembe véve előrehaladást jelent a lebontotthoz képest. Ezért nem tekinthetünk el attól, hogy legalább két azonos nagyságú színházterem legyen az épületben. Az egyikben zenekari árokra lenne szükség, lehetővé téve ezzel a különböző zenés produkciók és hangversenyek megszervezését – mondta Pásztor.

A VMSZ álláspontja szerint a színháznak elsősorban színháznak kell lennie, ezért a kommerciális tartalmakat a lehető legalacsonyabb szinten kellene tartani. Azt egyelőre nem tudni, hogy az elkészülendő új terv kivitelezése mennyibe kerül majd, bár a legtöbben ebben a témában 10 millió eurót emlegetnek – nyilatkozta Pásztor, hozzátéve, hogy ez nagyjából másfélszer kevesebb, mint az eredeti elképzelések szerint volt. A VMSZ elnöke szerint ezt a pénzt belátható időn belül, néhány év alatt feltehetőleg előteremthetnék.

Ha esetleg továbbra is az eredeti tervekhez tartanák magukat az illetékesek, akkor a megvalósítás nem lenne reális – hangsúlyozta Pásztor, aki szerint az építést, illetve az elképzelést úgy kell áttervezni, hogy egy fázisosan megvalósítható projektum szülessen meg. Ez azért fontos, mert egy-egy fázis befejezése motiválhatna is, illetve az elkészült rész azonnal elláthatná alaprendeltetését – emelte ki Pásztor.

– A VMSZ nem menekül a felelősségtől, tisztában vagyunk saját hibáinkkal a színház témájában. A jövőbeni felelősségtől szintén nem menekülünk. Tanulva az elmúlt évek tapasztalatából és hibáiból világos mondatokat fogunk kimondani, függetlenül attól, hogy ezek kinek felelnek meg és kinek nem – fogalmazott Pásztor.

A Tartományi Nagyberuházási Alap az idén 500 millió dinárt tervezett be a színház építésére. Ennek az összegnek a megérkezése jelentős előrelépést jelentene, hiszen ez már majdnem a fele annak a 10 millió eurónak, amire állítólag szükség lenne – nyilatkozta Pásztor, hozzátéve: sajnos nem biztos benne, hogy az idén 2,2 milliárd dinárból gazdálkodó nagyberuházási alap valóban kiutal majd 500 millió dinárt a szabadkai színház építésére. Ugyanakkor nem szabad számháborúkba bocsátkozni, jelenleg sokkal fontosabb az átgondolás, a tervezőknek át kell tervezniük a terveket, majd megállapodni, hogy milyen ütem szerint valósíthatóak meg az elképzelések – hangsúlyozta Pásztor, aki szerint három-négy év alatt befejezhetnék az épületet.

A VMSZ álláspontját a színházhoz kapcsolódóan Pásztor Szabadka polgármesterével is ismertette, az pedig támogathatónak tartja a párt elképzelését.