2024. április 19., péntek

Csenta: Terepszemle, rendőri jelenléttel

Folytatódik a huzavona a csentai földek bérlete körül, a helybeli parasztok és a belgrádi PKB mezőgazdasági korporáció dolgozói között. Pénteken a vitás földeken – mintegy harminc rendőr jelenlétében – terepszemlét tartottak a köztársasági mezőgazdasági felügyelők, majd kiosztották a bérleti szerződéseket a földműveseknek, akik a tavaly szeptemberben megtartott versenypályázaton béreltek földet.

Stojan Kralj, a nagybecskereki önkormányzat mezőgazdasági felelőse közölte, hogy csak azok a gazdák kaptak szerződést, akik az első versenypályázaton nyertek bérleti jogot, a földeken pedig nem vetették el a búzát. Akik a második körben béreltek földet, meg kell hogy várják a fellebbezési határidő leteltét.

Az eljárással nem voltak elégedetlenek sem a gazdák, sem pedig a PKB dolgozói. A parasztok szerint indokolatlan az időhúzás, de ha már nekik megtiltották a földek birtokba vételét, akkor ugyanezt vonatkoztatni kell(ene) a PKB-ra is. A parasztok attól félnek, hogy nem teszik majd lehetővé számukra, hogy megműveljék a földet, amelyet törvényes eljárásban bérbe vettek.

A PKB dolgozói viszont eltökéltek abban, hogy nem engedik a földekre a bérlőket, mert szerintük őket illeti meg a föld használati joga. Ez demonstrálták pénteken is, amikor munkagépeikkel megjelentek a határban, attól félve, hogy a megjelent gazdák majd bemennek a földekre. Traktoraikkal csak a rendőri közbelépés után tértek vissza a PKB udvarába. Érvelésük szerint a rendőrség valójában azért volt jelen, hogy lehetővé tegye a parasztoknak a földek birtokba vételét. Szerintük meg kell várni, hogy bírósági döntés szülessen az ügyben, ami április harmadikán esedékes a nagybecskereki bíróságon.

A csentai és a perlaszi határban levő 1500 hektárnyi állami tulajdonban levő földet több mint negyven évig a belgrádi PKB használta. A földterület minisztériumi döntéssel visszakerült Nagybecskerek város fennhatósága alá. Az önkormányzat ennek nyomán versenypályázatot tartott a földek bérbeadásáról. Ezen a csentai gazdák szereztek bérleti jogot, de a PKB (amely nem vett részt a versenypályázaton) nem hajlandó lemondani a földekről. Mint hangoztatják, a földeket nem adják, mert azokat már megmunkálták, elvesztésükkel viszont veszélybe kerül 350 dolgozójuk egzisztenciája.