2024. április 24., szerda
MAGVETŐ-ÉLŐÚJSÁG NOSZÁN

Agrártámogatási törvény számos nehézséggel

Sosem szabott ennyire rövid időt a parasztgazdaságok bejegyzésére a mezőgazdasági minisztérium, mint az idén – állítják a noszai termelők

Számos nehézségbe ütköznek a gazdaságukat regisztráló, vagy újrabejegyeztetni vágyó termelők és velük együtt a munkában segítkező falugazdász szolgálatok is. Még nem fordult elő, hogy ennyire rövid idő jusson ügyintézésre, mint az idén. Az újrajegyeztetéshez szükséges borítékolt űrlapok késtek, egyes noszai termelőkhöz csupán a napokban hozta ki a postás – mondta Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke szerdán este Noszán, a Magvető élőújságján. A falugazdászok azonban mindent megtesznek, hogy a gazdáknak a napokban sikerüljön a bejegyeztetés, mert az idén a határidőt nem hosszabbítják meg, március 31-éig mindenképp el kell végezni – tette hozzá.

A rendezvény keretében Varga Attila, a mezőgazdasági melléklet szerkesztője szólt az egybegyűltekhez, Kókai Péter, a Magyar Szó marketingfelelőse a tavaszi nyereményjátékkal egybekötött előfizetési akciónkat ismertette, Fremond Árpád köztársasági képviselő pedig az időszerű agrártámogatási törvényről beszélt. Nagy György János, a helyi Hinga Művelődési Egyesület tagja a Bohó Misi tréfás mesével szórakoztatta a közönséget. A rendezvény támogatója az újvidéki Forum Könyvkiadó volt. A közönség megtekinthette és vásárolhatott is legújabb kiadványaikból.

– Ettől az évtől kezdve nem rendeletekkel, hanem törvénnyel szabályozzák az agrártámogatásokat, de még sok a bizonytalanság. Tudjuk mindannyian, hogy a gazda állami támogatás nélkül is termel, nem hagyja parlagon földjét, viszont jól jött volna bárminemű eddigi kifizetett támogatás. Az észak-bácskai térséget tavaly komoly csapás érte. Tavasszal a fagykárok tizedelték meg a gyümölcsösöket, utána a nyári forróság, és októberben, az almaszüret idején jégverés tette tönkre az ültetvényeket. Ennek következtében a környék gyümölcstermesztői bevétel nélkül maradtak – mondta Ábrahám Csilla.

Az élőújságon számos kérdés merült fel a noszai termelők körében. Nem egyértelmű, hogy a hektáronkénti 12 000 dináros területalapú támogatás miként vonatkozik a gyümölcstermesztőkre, mert a jelzések szerint ezenfelül más szubvenciókra nem számíthatnak. Az sem világos a gazdák számára, hogy támogatott üzemanyag-vásárlás során elismerik-e az eurodízel vásárlásakor kapott számlákat, és melyik dátumtól. Ugyancsak gondot jelent, hogy a termelők rettenetesen alulinformáltak. A gazdák szeretnének előre tervezni, ilyen információkáoszban azonban ez lehetetlen. Ezért jó volna, ha ezután legalább januárban a gazda ismerné a pontos támogatási rendszert – hangzott el.

A házi termékek készítése és forgalmazása iránt is nagy érdeklődés nyilvánul meg az észak-bácskai gazdaságok részéről, mert ez pótkereseti lehetőséget ígér a kis háztájival rendelkező gazdaságoknak, különös tekintettel a háziasszonyokra, ám folyamatosan akadályokba ütköznek. Szerbiában még mindig nincs egységes szabályozás a helyi jellegű élelmiszerek előállítására vonatkozólag. A noszaiak nem zárkóznának el attól, hogy beszerezzék a szabványokat és az engedélyeket a házi termékek készítéséhez és forgalmazásához, csak tudnák, hogy melyeket.

A vendégek elhangzott válaszai szerint az agrártámogatásokról szóló törvény értelmében ezentúl a konyhakertészek és a gyümölcstermesztők is részesülnek állami szubvenciókban, de csak területalapú támogatásban, mint a növénytermesztők. Hogy ezentúl lesz-e a termény után járó minőségi vagy mennyiségi prémium, nem tudni. A kedvezményes üzemanyag-vásárlás részletei sem ismertek még. Annyi bizonyos, hogy az április 1-je és május 31-e között beszerzett gázolajra érvényes a támogatás, de a minisztérium azt sem tette közzé, hogy mely töltőállomásokon vásárolható meg.