2024. április 18., csütörtök

Az állam számlájára

Meglehetően nagy port kavart annak idején a Koštunica-kormány azon rendelete, hogy a Hágába kerülő szerb vádlottak állami támogatásban részesülnek. És részesültek is nem kevés ügyvédi segédletben. Később, a demokrata kormányok idején ez a kérdés nem merült fel, de úgy tűnik, ők is állták a cechet, akárcsak a korábbi kabinetek, és a jelek szerint most a haladók és a szocialisták alkotta hatalom is ugyanezt fogja tenni, annak ellenére, hogy a liberálisok erőteljesen tiltakoznak ellene, olyannyira, hogy az alkotmánybíróság segítségét is kérni fogják. Eredetileg azoknak a hágai vádlottaknak van csak joguk az állami támogatásra, akik önként adták fel magukat, de az új szabálymódosítással azok is bekerülnek ebbe a körbe, akiket már elítéltek vagy büntetésüket töltik.

A szerb hatalom természetesen a szomszédokra hivatkozik, történetesen arra, hogy Horvátország mi mindent tett a perbe fogott horvát tábornokokért és ez a szerb hatalom szerint jó példa arra, hogy Szerbiának is mindent meg kell tennie azok védelme érdekében, akik a boszniai vagy horvátországi szerbek védelmét képviselték. A liberálisok szerint azonban a helyzet korántsem ilyen egyértelmű és a kérdésben az alkotmánybírósághoz fognak fordulni. Megítélésük szerint ugyanis azok is kaphatnának ezek szerint pénzügyi támogatást, akik a hazai bíróságok előtt felelnek azon tetteikért, amelyeket a délszláv háború során követtek el. És az egész nem is lenne olyan kis összeg, hisz a számítások szerint a régi szabályok értelmében a vádlottak évi 150 ezer eurót kaptak, de az új rendelet értelmében ez az összeg jóval nagyobb lesz.

Annak idején is és tulajdonképpen most is a jószándékú emberekben éppen az vetődik fel, hogy miért kapnak nemcsak jogi hanem anyagi támogatást is azok a szerb államtól, akik valójában súlyos bűncselekményeket követtek el. A szerbiai adatok szerint 12 vádlott tölti büntetését Hágában, és tizenkét személy kap havi 200 eurót családtagjai számára, látogatási költségekre.

Nem véletlen tehát, hogy a liberálisok ugyancsak keményen bírálják emiatt a kormányt, és nem véletlen, hogy ezt a fajta „hazafias” segélyt összevetik a valóban rászoruló szerbiai polgárok szociális segélyével, amely töredéke a fent említett összegnek, nem is szólva az egyéb szociális juttatásokról. Valójában éppen ez a vérlázító ebben az ügyben (amire a liberális párt is hivatkozik) ti. hogy azok a köztörvényes bűnözők, akik egy ország, vagy egy nép nevében követték el bűntetteiket, állami támogatásban részesülnek. És ez olyasminek tűnik, mintha a tetten ért tolvajok, vagy más bűnözők kapnának segélyt arra, hogy megfelelő jogi védelmük legyen. Bárkinek a nevében is követték el bűneiket, egyszerűen bűnözők, mint minden más bűncselekmény elkövetője, és nem érdemelnek még véletlenül sem semmilyen támogatást. Különösen az állam részéről nem.