2024. április 25., csütörtök

Egy könyvtárnyi könyv

A Podolszki-nap keretében bemutatták a legújabb bácsfeketehegyi vonatkozású helytörténeti fényképantológiát


Az utóbbi években a Podolszki-nap keretében egy-egy olyan könyvet is bemutatnak, amely Bácsfeketehegyhez kötődik, és a helybeliek a helyi irodalom részeként tekintettek rá. Az idén bácsfeketehegyi jelzővel illetett kiadványok sorában a Fényképek Bácsfeketehegy múltjából és jelenéből II című kötet a korábbi években megkezdett munka folytatását jelenti. Az eddigiek folyamán több könyv jelent meg Sárközi Ferenc sokéves helytörténeti munkásságának köszönhetően, az utóbbi években viszont az ehhez az életműhöz kapcsolódó tanulmányok jelentek meg. Legutóbb a Bácsfeketehegy múltjából származó fényképek gyűjteménye, amely az idei kiadvánnyal is folytatódott.

A mostani könyv is arra utal, hogy a meghirdetett témára rengeteg jelentkezés érkezett, és a sorba vételekor derült ki, hogy több száz felvételről van szó, amelyeket ki kell válogatni. A kötet bemutatásakor Bordás Győző irodalmár, a Forum Kiadó szerkesztője kiemelte, hogy egy könyvtárnyi anyag gyűlt össze néhány év alatt, és jó lenne ezt a sorozatot folytatni. Mint hangsúlyozta, a helytörténeti kiadványok sorában az első a Megtartó egyház című könyv volt, amelyet azóta sokan meg is ismertek. A helytörténeti sorozatok esetében azonban a legjobb módszernek a képek megjelentetése számít. A dokumentálásban a legjobb mód a kép, és erre kérte fel a helybelieket a könyvtár, és ők támogatták is az ötletet. A kötetről szólva Kórizs József helytörténész is azt emelte ki, hogy a múlt képei mindannyiunknak a jövőt is jelentik. A második kötetbe több mint hetvenen küldték be képeiket. A könyvről szólva Sárközi István, az egyik szerző kiemelte, hogy ezúttal is egy több mint száz éves anyag gyűlt össze, kezdve a múlt század eleji rendezvényektől, az 1934. évi szüreti ünnepségtől egészen addig, amikor elkezdték a tűzoltóotthon átalakítását. Ezek mind kordokumentumok és a helyiek számára felbecsülhetetlen értéket képviselnek, de biztos, hogy nem csak a helybelieknek jelentenek kortörténeti dokumentumot.
A bemutatón a szerzők reményüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy a következő években az eddigiekhez hasonlóan az irodalmi napok keretében megjelenik egy-egy újabb kötet is.