2024. április 25., csütörtök
JUGOREMEDIJA

Halasztást kér a csődbiztos

Radovan Savić, a nagybecskereki Jugoremedija csődeljárási igazgatója az átszervezési terv elkészítésére megszabott határidő meghosszabbítását kéri a helybeli Gazdasági Bíróságtól. A határidő ugyanis tegnap járt le, de egyik hitelező sem nyújtotta be a dokumentumot. Milan Pajtašev csődeljárási bíró megkapta a kérelmet, amelyről a következő napokban hoz döntést. Ha helyet ad a kérelemnek, akkor a Jugoremedija hitelezői újabb hatvan nap határidőt kapnak az átszervezési terv elkészítéséhez, ellenkező esetben felszámolják a nagybecskereki gyógyszergyárat.

A nagybecskereki Gazdasági Bíróság tavaly decemberében indított csődeljárást a Jugoremedijában. Az eljárás kezdeményezője a Hypo Alpe Adria Bank volt, amely a gyógyszergyárral 2012 áprilisában a banki kölcsönökkel kapcsolatos szerkezetátalakítási szerződést kötött. A Jugoremedija időközben fizetésképtelenné vált, a bank pedig zálogjogot kapott a gyár ingó és ingatlan vagyonára. A Gazdasági Bíróságon megtartott első hitelezői meghallgatáson azonban nem jelent meg a hitelezők többsége, így nem születhetett jogerős döntés a csődről. Ehelyett megválasztották az öttagú hitelezői bizottságot és a hitelezők közgyűlésének elnökét. A bizottságnak az a feladata, hogy segítsen a hitelezőknek az átszervezési terv elkészítésében.

Közben a Jugoremedija gyógyszergyár dolgozói és kisrészvényesei az állam támogatását kérik, amelynek a tulajdonában van a gyár vagyonának 42 százaléka. Felhívásukat elküldték Aleksandar Vučić első kormányalelnöknek és Jelko Kacinnak, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjének, valamint a nagybecskereki önkormányzat vezetőinek. A dolgozók szerint itt az ideje, hogy az állam felelősségteljesebben viszonyuljon hozzájuk, mert úgy látják, hogy eddig inkább a kisrészvényesek ellen cselekedett. Javaslatuk szerint átszervezéskor a hangsúlyt arra kell fektetni, hogy megmaradjanak azoknak a gyógyszereknek a gyártásánál, amelyekről a gyárat eddig ismerték, de úgy, hogy közben ne szűnjenek meg a munkahelyek.

A Jugoremedija vagyonának értékét 2,2 milliárd dinárra becsülik, tartozásuk eléri a 2,6 milliárd dinárt, számlájukat pedig 2011 novemberében zárolták.