2024. április 25., csütörtök

Félvállról vette az öreget

Novak Đoković semmit sem tanult az Indian Wells-i példából, amikor az elődöntőben Juan Martin del Potrotól kapott ki. Továbbra is abban a hitben élt, hogy nincs a hátrány, amit ő, a gyönge játék ellenére is, ne tudna a saját javára fordítani. A jövő szerdán 35 éves Tommy Haas ellen is úgy tűnt, hogy a 2:6, 0:2 nem végzetes, hisz a világelső 4:3-nál már előnyben volt a második játszmában, ám a hajrá ezúttal elmaradt, a német veterán zsinórban három játékot nyert, hosszú és szép, bár sérülések miatt erősen hátráltatott pályafutása egyik legpompásabb győzelmét aratta, s még e héten, hosszú idő után, újra visszajuthat a legjobb 15 közé. Đokovićnak a vereség azt jelenti, mivel Miamiban 910 pontot veszített, hogy Roger Federerrel szembeni előnye 3700 pontra csökken, továbbá alkalmat nyújt Andy Murray-nek, hogy négy év után újra második legyen a ranglistán. Ha ugyanis Murray megnyeri a tornát, 80 ponttal előzi meg Federert.

Tommy Haas azok közé a teniszezők közé tartozik, akik a ranglista második helyénél többre nem vitték. Még 2002 májusában, tehát a Federer-uralom előtti korszakban, csak egy lépés választotta el a csúcstól, de szemre tetszetős játéka nem volt elegendő, tetejében számos sérülést szenvedett, megannyi műtéten eset át, hogy végre idős sportolói éveiben újra tehetségét csillogtassa. Haas 14 év után nyert másodszor az aktuális világelső ellen, hisz 1999-ban az akkor éllovas Andre Agassit múlta felül.

Đoković kudarca előtt Szerbia a másik képviselője nélkül maradt. Janko Tipsarević az első játszmát még megfordította a számára rendre kellemetlen francia Gilles Simon ellen, ám a folytatásban, túl sokat hibázott, és nem is a legmegfelelőbb taktikát alkalmazta. Erővel gy kívánt pontot szerezni, hogy az ellenfél térfelének közepére bombázgatott, holott a rendkívül türelmes és ilyen esetekben hihetetlenül labdabiztos francia csak küldte vissza a labdát, és várta a szerb hibáit. Tipsarević ezzel elveszítette a ranglista 9. helyét, hétfőn egy másik franciával, Richard Gasquet-vel cserél helyet, aki a nap legjobb meccsén, a parádés fonákkal rendelkező duó csatájában, Nicolas Almagrót győzte le. A legjobb egyéni teljesítményt viszont a cseh Tomáš Berdych nyújtotta, aki elméleti esélyt sem adott az amerikai Sam Querreynek. A negyeddöntőben már csak európai maradt, és a Simon–Haas, Ferrer–Melzer, Berdych–Gasquet és Murray–Čilić párosítással folytatódott a torna.

A nőknél a világelsőséget megvédett Serena Williams csak időnként bajlódott a kínai Na Livel, Agnieszka Radwanska pedig játszmát veszített, de meccset nyert a belga veterán Kirsten Flipkens ellen. Az éjjel Jelena Janković az olasz Roberta Vincivel, Marija Sarapova pedig a szintén olasz Sara Erranival találkozott az elődöntőért.