2024. április 25., csütörtök
VÍZILABDA – ZENTA

Uborkaszezonról szó sincs

Tóth Lászlónak, a Zenta Vízilabda Klub vezetőedzőjének nemigen volt még szabad hétvégéje az idén. Az U18-as fiúcsapattal Dunaújvárosban vendégszerepeltek egy négycsapatos tornán, ahonnan második hellyel tértek haza, közben a korosztályos fiúcsapatok számára megkezdődtek a Vajdasági liga küzdelmei, az ifi lányok már túl vannak az országos bajnokság első felén, ráadásul március elején elrajtolt a női I. Liga is.

Évekkel ezelőtt indítottak utoljára U12-es, illetve U13-as csapatot a bajnokságban, idén viszont sikerült mindkét korosztályt benevezni a Vajdasági ligába.

– Igen, sajnos évekig hiányzott ez a korosztály, én ugyan mindig szorgalmaztam, hogy nevezzük be őket, legyenek legalább annyian, hogy egy csapattal el tudjunk indulni a korosztályos bajnokságokban, de eddig sajnos nem sikerült. Most is kevesen vagyunk, de a korosztályok összevonásával, és néhány lány bevonásával sikerült beneveznünk. Mivel egyik korcsoportban sem voltunk olyan ütőképesek, hogy tovább tudjunk jutni a rájátszásra, így úgy gondoltuk, ha versenyen kívül is, de legalább a kicsik is játszanak, megtapasztalják a meccsek hangulatát, ismerkednek a közeggel. Ezek a mérkőzések nagyon hasznosnak bizonyultak a csapatépítés szempontjából, még inkább kedvet kaptak a gyerekek, úgy érzem, az eddigiekhez képest fejlődtek. Persze nem várható mindjárt kimagasló teljesítmény tőlük, de véleményem szerint jó úton haladunk. Kicsit még ugyan elveszettnek tűntek egy-egy erősebb ellenféllel szemben, hiányolom belőlük a kellő robbanékonyságot és leleményességet, de merem remélni, hogy idővel ez is kialakul bennük, és eredményesen fel tudjuk venni a versenyt a többiekkel, hiszen most még elég nagy a lemaradásunk.

Az U17-es lánycsapat már túl van a bajnokság első fordulóján, a másodikra április közepén kerül sor. Mire számítasz?

– Az U17-es női válogatottra idén nyáron Európa-bajnokság vár, ennek fényében kicsit furcsa, hogy a Taš 2000 vezetősége úgy határozott, ebben a korcsoportban nem indít csapatot a hazai bajnokságban, így a mezőny sajnos háromcsapatosra fogyatkozott. Érdekes az egész, hiszen ezeknek a lányoknak felkészülés gyanánt minél többet kellene játszaniuk, ennek ellenére épp az aktuális szövetségi kapitány együttese nem szerepel az országoson bajnokságban, ami így csupán két tornára korlátozódik. Az első tornára februárban került sor, ahol az első mérkőzésen sikerült megvernünk a Vračart, a következő fordulóban azonban kikaptunk a Partizantól, ugyanakkor a Vračar győzni tudott a Partizan ellen, így továbbra is nyílt a küzdelem, hiszen minden a második fordulóban dől majd el. A bennünket oly régóta sújtó kapusprobléma megoldódni látszik, mivel a közelmúltban jelentkezett egy kislány, hogy ő szeretne védeni, persze előtte még nagyon hosszú út, és tanulási folyamat áll, de kitartó munkával remekül beilleszkedhet, én nagyon számítok rá mind az ifi, mind a felnőtt csapatban. Úgy érzem, a lányokban van annyi, hogy akár elsők is lehessünk.

Március elején a felnőtt lányok is megkezdték az idei szereplést, eddig azonban még nem sikerült pontot szerezni. A többiek ennyit fejlődtek az elmúlt időszakban?

– Tavaly a bajnokság befejeztével úgy gondoltam, idén még jobb csapatunk lesz a felnőtt mezőnyben, így hideg zuhanyként ért a számos nehézség, amivel szembe kell néznünk. Először a kapusunk, Boros Csilla sérült le egy baleset folytán, aki azóta ugyan már megkezdte a rehabilitációt, ami azonban nem az elsődlegesen elképzelt ütemben halad, így erősen kétséges, hogy az idény során védeni tud. Úgy tűnik, a kupa után a bajnokságot is kapus nélkül játsszuk végig. Az eddigi két mérkőzésünkön mindig egy játékosnak kellett beállni védeni, ami hatalmas hátrányt jelent a többi csapattal szemben. Főleg az idősebb lányok mérgesek is emiatt, nagyon lesújtó, hogy találkozóról találkozóra attól kell tartanunk, bármely kapura irányzott lövésből gól lehet. A tapasztaltabbaknak, akik már régóta játszanak, ezt elég nehéz feldolgozni, hiszen az utóbbi években hozzászoktak a sikerekhez. Sajnos köztük és az utánpótlás között nincs folytonosság, akár a korukat, akár a tudásukat vesszük figyelembe, így elég nehéz őket összekovácsolni, nehezen tudom elfogadtatni velük, hogy ez egy ilyen év lesz. Később kiderült, a csapat egyik alappillérét, Rudics Boglárkát is nélkülöznünk kell sérülés miatt, így idén sajnos nincs meg az eddig megszokott ütőképes gárdánk. A többi egyesülettel karöltve sikerült elérnünk, hogy a bajnokságot ne két hétvége alatt zavarjuk le, ehelyett játsszunk ligát, ennek azonban az a hátulütője, hogy ha vasárnap van a meccs, akkor a külföldön tanuló egyetemistáink sajnos nem tarthatnak a csapattal, ami szintén hátráltatja az eredményességünket. Ennek ellenére úgy érzem, nincs nagy baj, csak az elmúlt két év alapján nem erre számítottunk. Mivel már tavaly megszorongattuk a Tašt, az aktuális bajnokot, hiszen alig kaptunk ki tőlük, titkon reménykedtem, hogy idén talán meg is verhetjük őket, amire reális esélyünk is lett volna, ám a sors közbeszólt.

A női I. Liga harmadik fordulójában a Zenta Yordo csapat szabad volt, az idén debütáló Vojvodina együttese a Partizant fogadta, és szenvedett tőle 25:1 arányú vereséget, míg a másik mérkőzésen a Taš aratott nyolcgólos (20:12) győzelmet a Vračar felett. A jelenlegi állás szerint a tabellát a Partizan vezeti 9 ponttal a Taš 2000 (6) és a Vračar (3) előtt, a Zentának és a Vojvodinának egyelőre nincs pontja. A Tisza-partiak a hétvégén megszerezhetik első győzelmüket, ugyanis a Vračar otthonában szállnak vízbe, míg a forduló másik mérkőzésén a Taš 2000 az újvidékieket látja vendégül.