2024. április 24., szerda

Aknák csapódtak be egy damaszkuszi egyetem épületébe

Törökország szíriai menekülteket toloncolt ki területéről?

Legalább tizenkét diák halt meg, amikor csütörtökön aknák csapódtak be az építészeti kar Damaszkusz központjában álló épületébe – jelentette a szíriai hivatalos televízió. A kormánypárti al-Ihbaríja televízió, amely szerint „terroristák" (a Bassár el-Aszad rendszere ellen harcoló fegyveres lázadók) követték el a támadást, felvételeket mutatott a kórházba szállított sebesült diákokról és a találat érte egyetemről. Az egyetem épületében – vélhetően a büfében – készült felvételeken hatalmas vértócsákat, összetört székeket és asztalokat lehetett látni.

A hét eleje óta a lázadók több támadást intéztek a főváros ezen térsége ellen, ahol több hivatalos épület áll, közöttük a televízióé; a támadásokban öten haltak meg. Az elmúlt hetekben egyre sűrűbben támadják a lázadók tüzérséggel és rakétákkal Damaszkuszt, a rendszer erősségét – a kormánycsapatok pedig megpróbálják semlegesíteni a peremvárosokban a lázadók kezén lévő övezeteket, és megakadályozni, hogy a lázadók előrenyomuljanak a városközpont felé.

A peremvárosokban csütörtökön is harcok dúltak az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emberi jogi szervezet szerint. A főváros északkeleti részében fekvő Kabún negyedben heves harcok törtek ki hajnalban a lázadók és a kormányerők között, a környéket harckocsikkal lőtték – közölte az OSDH. Harcok voltak a palesztinok lakta Jarmúk negyed és Hadzsar al-Aszvad déli peremváros közötti úton is, valamint a délnyugati Kadám negyedben.

Aggodalmának adott hangot az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) amiatt, hogy Törökország állítólag szíriai menekülteket toloncolt ki területéről. A török külügyminisztérium tagadta az erről szóló híreket. Szemtanúk elmondása szerint több száz szíriait szállítottak buszokkal a török–szíriai határhoz egy menekülttáborban történt szerdai összetűzés után. Az Akcakale város közelében fekvő táborban szíriai menekültek kövekkel dobáltak meg török rendőröket, akik erre könnygáz és vízágyú bevetésével válaszoltak.

A török külügyminisztérium közölte: 50-60 menekült önként tért vissza Szíriába az éjszaka, a török hatóságok erőszakkal senkit nem toloncoltak ki.