2024. március 28., csütörtök

A szórvány a nemzet határa

A nagybecskereki Petőfi MME Sarkantyú néptáncegyüttese az Erdélyi Hagyományokért Egyesület partnereként a Szórvány a nemzet határa zárórendezvény kereteiben kétnapos vendégszereplésen járt

Vajon mit is jelent magyarnak lenni? Mekkora erőket tud megmozgatni az összefogás, az együttlét, a nemzeti és az emberi szeretet? Hogyan segíteni a szórványban az identitás erősítését, hogyan megmaradni helyben magyarnak, ápolni a magyar kultúrát, és továbbadni a fiatalabb generációknak? Ezekre a kérdésekre igyekezett barátságos válaszokat kapni az Erdélyi Hagyományokért Egyesület, és ezen gondolatok menetén kezdeményezte az egyesület a Szórványháló programot, amely egy olyan projektum beindítása, ami a szórvány magyarok köré kifeszített védőhálóként biztonságot jelent az egész Duna–Kőrös–Maros–Tisza Eurórégióban a nemzet határainak megvédése céljából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Szórványháló projektumba támogató partnerekként bekapcsolódott még az Aradi Kölcsey Egyesület, a temesvári Szórvány alapítvány, a resicabányai Templom és Iskola Szórványegyesület, a szabadkai Fáklya Keresztény Ifjúsági egyesület, a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, valamint a szentesi Horváth Mihály Gimnázium.

Így jutottunk el a múlt hétvégén Temesvárig, ahol a Szórvány a nemzet határa címen a program elért a záró eseményig, amelyet bánáti néptánctalálkozóval fűszerezett a szervező.

Hazánk szórványmagyarságát a zárórendezvényen a nagybecskereki Petőfi MME Sarkantyú néptáncegyüttese képviselte 2013. március 22-én és 23-án. Őket érte az a megtiszteltetés, hogy négy koreográfiával is kedveskedjenek a házigazdáknak és a szervezőknek, ezzel is bizonyítva, hogy mindamellett, hogy az egyesület és a tánccsoport a szórványban tevékenykedik, sikeres azon törekvése, hogy a magyar néptánchagyományt a legmagasabb szinten műveli.

Hazánkat a néptánccsoport tagjai képviselték: Molnár Mihály csoportvezető, Fejes Barbara, Bomble Olgica, Fejes Szilvia, Kecskés Ildikó, Jaksa Teodora, Farkas Timea, Szlacki Arnold, Szlacki Denis, Balog Roland, Kökény János és Tóth Edvin.

Ugyanitt felléptek még a végvári, aradi és az újszentesi tánccsoportok is.

A néptánccsoportot elkísérte a Petőfi MME elnöke, dr.Tóthné Glemba Klára, aki a temesvári vendégszereplést a következőképpen értékelte:

– A Petőfi MME irányelvei között a nemzetközi és egyéb projektumok és partnerkapcsolatok is helyet kaptak, amelyekkel az egyesület részese kíván lenni a nemzetközi projektumoknak, hogy partnerként megjelenjünk azokon a rendezvényeken, amelyeken nemcsak bemutatkozhatunk, hanem újabb ismeretségeket is köthetünk. Ez azt jelenti, hogy a kultúrával való foglalkozást olyan magas szintre emeljük, amilyent a nagybecskereki magyarság megérdemel, és amelyből a nagybecskereki magyar fiatalság is örömmel veszi ki a részét. A magas kultúra elérésére való törekvés eredményekét kerültünk olyan egyesületekkel kapcsolatba, amelyek úgyszintén a hagyományos folklór ápolása mellett színvonalat is felmutatnak. Ugyanakkor nagyon fontos a fiataljaink ismerkedése is, hisz ennek köszönhetően születnek meg azok a kapcsolatok, amelyek egy közös jövő felé visznek: megmaradni a szórványban is magyarnak – nyilatkozta a Magyar Szónak a Petőfi elnök asszonya.