2024. április 19., péntek

Jönnek az arabok

Az Al Dahra és a szerbiai kormány 400 millió euró értékű szerződést írtak alá

Mlađan Dinkić pénzügyi és gazdasági miniszter a szerb kormány részéről aláírta Abu-Dzabiban  a korábban bejelentett 400 millió dollár értékű szerződést az Al Dahra, az Egyesült Arab Emírségek vezető agrárvállalatának a képviselőivel.

A 400 millió dollár egyharmadát nyolc csődeljárásban lévő mezőgazdasági szövetkezet megvásárlására fordítják. A fennmaradó pénzt a mezőgazdasági gépezetek korszerűsítésére, öntözőrendszer kiépítésére, forgóeszközök biztosítására és legalább öt, állattakarmányt gyártó üzem létrehozására fordítják.

– Abu-Dzabi Fejlesztési Alapja szintén 400 millió dollárt hagyott jóvá a beruházásra. Az összesen 800 millió dollár fontos beruházás a szerb gazdaságba. Szerbia már most több élelmiszert termel, mint amennyire az országnak szüksége van. Az Al Dahra beruházásától azt várjuk, hogy még hatékonyabbá válik a mezőgazdaság, és Szerbia a világ egyik legjelentősebb élelmiszer-exportőrrévé növi ki magát – összegezte Dinkić.

A pénzügyminiszter szerint fontos, hogy Szerbia egyre biztonságosabb élelmiszert biztosítson saját polgárai számára is. Az elmúlt néhány évtizedben egyetlen hasonló beruházás sem érkezett az országba – hangsúlyozta Dinkić, hozzátéve, hogy az Al Dahra nem csak termelőként jelenik meg Szerbiában, hanem az országban előállított élelmiszer jelentős vásárlójaként is. Az Al Dahra évi forgalma nagyjából 800 millió euró körül alakul – részletezte Dinkić, aki szerint a vállalat jó fizetéseket biztosít majd a mezőgazdasági vállalatokban dolgozó alkalmazottaknak.

Kadim Abdul Aldarei, az Al Dahra igazgatóhelyettese elmondta, hogy a most aláírt szerződés kötelező erejű, előre lefektetett kivitelezési határidőkkel.

– Szakembereink elkezdik előkészíteni a termőföldet. Pontosan megszabtuk a határidőket, hogy mit meddig kell befejeznünk. Partnerünk, a szerb kormány, szintén elvégzi a feladat ráháruló részét – nyilatkozta Aldarei.

Dinkićet Hamed bin Zayed Al Nahyan sejk, a világ egyik legnagyobb beruházási alapjának, az Abu Dhabi Investment Authoritynak a vezetője is fogadta. A felek felülvizsgálták az alap különböző szerbiai beruházási lehetőségeit. A hírügynökségi jelentések szerint nagyobb lélegzetvételű ipari beruházásokban érdekelt az alap.

A szerbiai pénzügyminiszter a Mubadala Advanced Technology Investment Company (ATIC) és a Mubadala Aerospace vállalat illetékeseivel is találkozott. A Mubadala ATIC egy chipeket és egyéb elektrotechnikai eszközöket előállító belgrádi gyár kiépítésében érdekelt – mondta Dinkić, hozzátéve, hogy ezt az üzletet nem lehet gyorsan megkötni, hiszen egy legalább négymilliárd dolláros beruházásról van szó. A Mubadala ATIC képviselői áprilisban látogatnak el Szerbiába, hogy felmérjék az ország tudományos-kutatási kapacitását, valamint a tudományos oktatás helyzetét, majd ezután kezdődik el a pontosítás a tervezett üzem tekintetében – részletezte Dinkić, hozzátéve, hogy a Mubadala Aerospace a Jat tehnika vállalattal való együttműködés iránt érdeklődik.

A Mubadala Aerospace képviselői szintén hamarosan Szerbiába látogatnak. Feltehetőleg egy regionális repülőgép-javító üzemet létesítenének a Jat tehnikával közreműködve Szerbiában.