2024. április 25., csütörtök

Se pénz, se lőszer

Elégedetlenek a nagybecskereki jégelhárítók

A jégelhárítási rakéták kilövésével megbízott nagybecskerekiek elégedetlenek a munkájukért felkínált pénzzel, ezért nem hajlandók aláírni az új megbízatási szerződéseiket. Bejelentették, ha nem változik az önkormányzatnak az irántuk való viszonyulása, akkor benyújtják kollektív felmondásukat. A 2013-as évre felkínált szerződés értelmében havi négyezer dináros tiszteletdíjra számíthatnának, ami kevesebb, mint amennyit tavaly kaptak.

Az előállt helyzet után az önkormányzatban kilátásba helyezték, hogy ezt a feladatot a jövőben a mezőőrökre bízzák, és nekik fizetik majd ki az összeget, amit a jégelhárítók nem voltak hajlandók elfogadni.

Az előállt helyzet miatt a rakétakilövők a nagybecskereki városházán megtartott megbeszélésen fejezték ki elégedetlenségüket. Elsősorban az önkormányzattal való rossz kommunikációra panaszkodtak. Szerintük az lenne a reális, ha a havi járandóságukat kilencezer dinárra emelnék. Amikor viszont világossá vált, hogy követeléseik nem találnak megértésre, elhagyták a városháza dísztermét, még mielőtt sor került volna az idei évre vonatkozó szerződések aláírása. A megbeszélésen jelen voltak a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézetnek, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó részlegének, valamint Nagybecskerek város önkormányzatának a képviselői.

A rakétakilövők képviselője, Miloš Savić közölte, készek arra, hogy mindannyian felmondják a szolgálatot a szerintük megalázóan alacsony tiszteletdíj és a jégelhárítási szolgálat szervezésében észlelhető hiányosságok miatt. Ez utóbbi miatt elsősorban a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó részlegét hibáztatják. Azt mondják, hogy korábban jó volt az együttműködésük az önkormányzattal, ami most egyszerre megromlott. Kollégája, Dina Ludoški elmondta, hogy a szolgálatban uralkodó rossz állapotok abban is megnyilvánulnak, hogy eddig egyetlen új jégelhárító rakétát sem sikerült biztosítani. Mint mondja, hamarosan kezdődik a munkájuk, de több ujj van kezükön, mint amennyi rakétával rendelkezik egy-egy kilövőállomás. A jelekből ítélve a jégelhárítás szempontjából is nehéz év vár a mezőgazdasági termelőkre.

Igor Virijević, a nagybecskereki kommunális rendőrség főnöke kilátásba helyezte a jégelhárítási szolgálat ésszerűsítését, és azt az elképzelést, hogy a mezőőrökre bízzák a jégelhárítási rakéták kilövését. Ezt szerinte az is indokolja, hogy ők amúgy is a mezőkön tartózkodnak, míg az eddigi rakétakilövők sok esetben több kilométeres távolságra laknak a kilövőállomástól. A kifizetéssel sem lenne gond, mert a pluszmunkáért a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet kifizetné nekik a havi négyezer dinárt. Ha ezt a javaslatot jóváhagyják, akkor a mezőőrök hamarosan elvégzik a szükséges kiképzést.

Nagybecskerek város területén 22 rakétakilövőállomás létezik, amelyekben az idény alatt 44 személy tart ügyeletet.