2024. április 25., csütörtök

Párizs magyarázatot követel Moszkvától a razziákra

Franciaország magyarázatot kért szerdán Oroszország párizsi nagykövetségétől, amiért az orosz hatóságok több civil szervezet, többek között a francia kultúra és nyelv népszerűsítésével foglalkozó, a párizsi kormányszervekkel hivatalos kapcsolatban álló Alliances francaises moszkvai irodáiban házkutatást tartottak.

„Arra kértük ma reggel Oroszország párizsi nagykövetségét, hogy szolgáljon magyarázattal a több szervezet, alapítvány, intézmény, köztük az Alliances francaises ellen folyamatban lévő vizsgálatokról" – mondta a francia külügyi szóvivő.

Az orosz ügyészség és az adóhatóság emberei hétfőn indítottak átfogó ellenőrzési kampányt több civil szervezetnél, házkutatást tartva egyebek között az Amnesty International és a Human Rights Watch moszkvai képviseletének épületében.

Az orosz igazságügyi minisztérium azzal magyarázta a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) tömeges ellenőrzésének megkezdését, hogy kiderítsék, melyek esnek a tavaly november óta érvényes, úgynevezett külföldiügynök-törvény hatálya alá. Az orosz törvényhozás a nagy hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére tavaly nyáron, nem sokkal Vlagyimir Putyin államfői beiktatását követően sietve fogadta el a jogszabályt. Ennek értelmében valamennyi politikai tevékenységet folytató NGO-nak, amely külföldről kap pénzt, „külföldi ügynökként" kell nyilvántartásba vetetnie magát az igazságügyi minisztériumban. Ellenkező esetben súlyos pénzbüntetést róhatnak ki rájuk.

A múlt csütörtökön az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács magyarázatot kért az orosz főügyésztől az NGO-k tömeges ellenőrzésére. A hatóságok több száz ilyen szervezet, valamint ellenzéki politikusok vizsgálatát kezdték meg Oroszországban. Az utóbbi napokban mintegy 40 NGO irodáira terjedtek ki az ellenőrzések, köztük a német Friedrich Ebert és Konrad Adenauer Alapítvány, a Memorial és az orosz Helsinki Bizottság irodáira is.