2024. március 29., péntek

Kétszáznegyvennégy év

Többnapos, műsorral köszöntötték a kishegyesi falunap vendégeit – A falunak nincsen újabb díszpolgára – Németh István otthon volt, és Léphaft Páli is otthon érezhette magát

Több napon át tartott, tartalmas rendezvénysorozattal emlékeztek meg az idén is Kishegyesen a település napjáról, az újratelepítés 244. évfordulójáról. Volt két könyvbemutató, könyvvásár, két hangverseny és két kiállítás, asztalitenisz-torna és íjászkupa, szombaton pedig sor került a központi ünnepségre, amelyen átadták a falu elismeréseit az arra érdemesült polgároknak és szervezeteknek. Igazi meglepetés volt, hogy a helyi közösség tanácsa ez alkalommal nem ítélte oda a falu díszpolgári címét, ugyanis nem érkezett benevezés. Az ünnepi műsor méltó befejezése volt a kivételes képességű Szajkó énekcsoport lemezbemutatójával egybekötött hangversenye. Az énekegyüttes az idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját, és ez alkalomból átvehették a falu köszönőlevelét.

Németh István dedikálja a könyvét

Németh István dedikálja a könyvét

A humorról komolyan – Léphaft Pál könyvbemutatója

A humorról komolyan – Léphaft Pál könyvbemutatója

Az újszerűség erejével hatott Németh István kötetének bemutatója, hisz az iskola felsős diákjai kérdezhették az írót gyerekkoráról és írói munkásságáról. Újdonságnak számított a másik irodalmi esemény, az E-szerelem című antológia bemutatása is, ugyanis a fordításirodalom termékei eddig nemigen jelentek meg, főleg nem antológia formájában.

A tízéves Szajkó énekegyüttes lemezbemutató koncertje

A tízéves Szajkó énekegyüttes lemezbemutató koncertje

A szervezők ez alkalommal igen gazdag programot állítottak össze, melyben igen érdekes, mondhatni nyerő párosítások is születtek, mint Léphaft Pál: Végvári Panoptikum II. című könyvének bemutatója, amit Dudás Virág Ervin, fiatal hegedűművész komolyzenei koncertje követett. A fiatalokat különösen bőséges program várta: az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola településközi asztalitenisz-tornát szervezett számukra, a Pán Péter óvoda pedig játszóházat, melynek az újrahasznosítás volt a témája, és több mint 70 gyerek vett részt rajta. Vasárnap, a hideg és igen szeles idő ellenére sok lelkes, ifjú íjász nevezett be az íjászversenyre.

A falunap valahol az előző év eredményeinek bemutatásáról is szólt, és nem feledkezhetünk meg arról a nagyszerű hírről sem, hogy a falu a múlt évben visszakapta a színháztermet és a szövetkezeti otthont, ennek köszönhetően az MNT jóvoltából az ünnepi műsor már a felújított színpadon zajlott.

Nyitókép: A tízéves Szajkó énekegyüttes lemezbemutató koncertje