2024. április 19., péntek

Politikusokról és elvekről

Milivoj Vrebalov: Személyes hozzájárulásommal kívánom segíteni a jelenleg válságban lévő DP-t

Aleksandra Jerkov után újabb nagy hírnévnek örvendő vajdasági politikus csatlakozott a Demokrata Párt soraihoz: Milivoj Vrebalov, a Tartományi Képviselőház alelnöke néhány nappal ezelőtt a Liberális Demokrata Pártból átigazolt a demokratákhoz. Dragan Đilas, a DP elnöke szerint Vrebalov és a többi átigazoló politikus megerősíti a párt tekintélyét. Az utóbbi négy hónapban többen léptek be a DP-be, mint amennyien elhagyták a pártot, hangsúlyozta Đilas. Az LDP nem fogadta kitörő örömmel Vrebalov pártcseréjét. Đilas pusztító politikáját és a DP erózióját nem lehet értelmetlen átigazolásokkal megállítani, fogalmazott a párt vezetősége hétfői közleményében, hozzátéve, hogy Đilas egy, a politikai színtér reformjának szükségszerűségét fel nem fogó kereskedelmi utazó ideológiája menti politikai eszközökkel él. A két párt kapcsolatának jövőjéről, valamint arról, hogy mennyire ronthat egy politikus tekintélyén az egyik politikai pártból a másikba történő átlépés, Vrebalov nyilatkozott lapunknak.

Miként befolyásolhatja átigazolása a DP és az LDP néhány héttel ezelőtt megkezdődött közeledését egymás felé?

– Nem hiszem, hogy lépésem megronthatja a két párt közötti kapcsolatokat, sőt, elképzelhető, hogy pozitívan fogja befolyásolni viszonyukat. Szerintem a DP és az LDP együttműködése erősödni fog az elkövetkezendőkben. A DP és az LDP céljai kompatibilisek egymással. Ugyanazokat az értékeket képviseljük. Azért igazoltam át a demokratákhoz, mert jelenleg egyedül a DP-nek van kapacitása ahhoz, hogy a következő választásokon legyőzze a Szerb Haladó Pártot. A DP az egyetlen olyan párt, amelynek van elegendő ereje maga köré gyűjteni az összes demokratikus elveket valló politikai csoportosulást. Személyes hozzájárulásommal kívánom segíteni a jelenleg válságban lévő DP-t, hiszen amint azt már mondtam, egyedül ez a párt képes alternatívát felkínálni. A DP-ben is ugyanazokat az elveket képviselem majd, mint eddig, és hiszem, hogy az eddigiekhez képest még sikeresebben érvényesíthetem ezeket, hatékonyabban hozzájárulva a vajdasági emberek életének jobbá tételéhez.

Annak ellenére is bízik a DP és az LDP közötti kapcsolat elmélyülésében, hogy az LDP hétfőn igencsak kemény szavakkal reagált átigazolására, illetve ugyanilyen kemény szavakkal illette Đilas politikáját?

– Valóban kemény szavak hangzottak el. Elképzelhető, hogy az LDP valamelyest hevesen fogalmazta meg álláspontját. Megalapítása óta tagja vagyok az LDP-nek. Háromszor nyertem meg helyhatósági választásokat és soha nem bújtam a pártelnök mögé, mindig saját nevemmel és vezetéknevemmel indultam. Ha haszonszerzés céljából kívántam volna átigazolni a DP-be, akkor azt akkor tettem volna meg, amikor ez a párt állt a hatalom minden egyes szintjének az élén. Hiszem, hogy a párt megtisztítása után a DP talpra áll. Azoktól az emberektől tisztították meg a demokraták sorait, akik haszonszerzés céljából léptek be. Ezek az emberek többé nem a DP-ben politizálnak.

Befolyásolta-e döntését bármiféle módon is a DP azon érdeke, hogy a rendkívüli vajdasági választások elkerülésének érdekében tartományi szinten még inkább erősíteni kellene pozícióját, hogy esetleg egyedül is biztosítani tudja a többséget a Tartományi Képviselőházban?

– Koalíciós partnereivel, tehát a Vajdasági Magyar Szövetséggel és a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával a DP-nek már nélkülem is abszolút többsége volt és van. A hatalmi koalíció a lehető legjobban működik. Ugyanakkor véleményem szerint a jövőben a DP mellé minden egyes demokratikus elveket valló pártnak oda kell állnia. Együtt könnyebben biztosíthatjuk az ellenpólust.

Törökbecsének polgármestere volt, Óbecsén pedig az Ön nevével állított listát az LDP a tavalyi helyhatósági választásokon. Erős politikai befolyásnak örvend a szóban forgó régióban. Elképzelhető-e, hogy kilépése megingatja a DP–LDP köré tömörülő hatalmi koalíciót Törökbecsén és az LDP–SZHP köré tömörülő hatalmi koalíciót Óbecsén?

– Először is azt szeretném leszögezni, hogy soha nem támogattam az óbecsei LDP–SZHP koalíció megalakítását. Az LDP és az SZHP politikája szöges ellentétben áll egymással. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy az önkormányzatokban mindig különleges a helyzet, a polgárok jobban kötődnek a politikusokhoz és kevésbé azok pártjához. Emlékeztetnék arra is, hogy Óbecsén a VMSZ két táborra szakadt és az egyik tábor csatlakozott az SZHP–LDP hatalmi koalícióhoz. Törökbecsén biztosan nem lesz szakadás a hatalmi koalícióban, hiszen eléggé stabil. Óbecsén a hatalom képviselőinek kell eldönteniük, hogy rövidtávon mi a jobb számukra, bár ha jobban belegondolok, ennek a koalíciónak a felbomlására sem látok valós esélyt.

Elemzők szerint a következő köztársasági választások után a DP az SZHP-vel lép koalícióra. Elfogadható lenne-e ez Önnek, tekintettel arra, hogy saját elmondása szerint az SZHP politikája szöges ellentétben áll az LDP politikájával, a DP politikai irányultsága pedig inkább az LDP-hez közeli, mintsem az SZHP-hez?

– Pillanatnyilag nem hiszek egy DP–SZHP koalíció megalakításában. Amíg az SZHP-t azok az emberek vezetik, akik nemrégen még a Szerb Radikális Párt élén álltak és szendvicsekkel üldözték volna a nemzeti közösségeket Szerbia határain kívülre, addig az én szememben visszatetsző, hogy ez a párt készül bennünket Európába vezetni. Hogy valóban megváltoztak-e, vagy csak báránybőrbe bújt ordasok, azt majd megmutatja az idő. Akármennyire sem hiszek a DP–SZHP koalíció megalakításában, azt azért tudni kell, hogy a politikában soha nem szabad nemet mondani. Visszatérve a haladókra és Európára: lehet, hogy itt valójában valamiféle isteni igazságosságról van szó. Azok közelítenek bennünket az Európai Unióhoz, akik minden erejüket latba vetve eltávolítottak bennünket az EU-tól, akik semmibe vették az európai szellemiséget, akik Oroszország és Kína felé közeledtek volna.

Boris Tadić pártelnökségének idejében a DP nem viszonyult a legjobban Vajdasághoz és a párt vajdasági szervezetéhez. Meglátása szerint Đilas tervez-e ezen változtatni?

– Igen. Ez szintén egyike azoknak az okoknak, amiért beléptem a DP-be. Đilas több alkalommal is elmondta: ami jó a DP-ben, az mind Vajdaságban van. A tartományban a DP az elmúlt tizenhárom évben mindig megnyerte a választásokat. Đilas a vajdasági pozitív energiát kívánja átirányítani az egész pártra és Szerbiára. Hiszem, hogy amit Boris Tadić elmulasztott, vagy nem kívánt megtenni Vajdaságért, azt Đilas megteszi az elkövetkezendő időszakban.

Úgy tűnik, hogy Szerbiában a politikusok igencsak könnyen váltanak pártot. Ön szerint ez hogyan befolyásolja az adott politikus hitelességét a szavazók szemében?

– A fő kérdés az, hogy ki melyikből melyik pártba igazol át. Jómagam kezdettől fogva azt mondtam: az LDP-ben vallott elveimről semmiért nem mondok le. Az LDP-be akkor léptem be, amikor azt mindenki démonizálta. Ez nem érdekelt. Az elvek, a đinđići út követése miatt léptem be a pártba. Ezekhez a jövőben is tartani fogom magam. Azt nem mondom, hogy az LDP letért volna a đinđići útról, viszont sorainak megtisztítása után a DP egyértelműen visszatért erre az útra. Ha mondjuk valaki a DP-ből az SZHP-be, vagy az LDP-ből a Szerbiai Szocialista Pártba igazolna át, az biztosan befolyásolná a politikus és a párt hitelességét. Egyébként egyszer azt is kijelentettem, hogy a VMSZ politikája kifejezetten szimpatikus számomra, csak hát egyeseknek biztosan furcsa lett volna, ha szerb létemre egy magyar pártban kezdek el politizálni.

Egyelőre csak tagja a DP-nek, vagy belépésével azonnal tisztséghez is jutott?

– Továbbra is a Tartományi Képviselőház alelnöke maradok, a mandátumot nem adom vissza az LDP-nek, hiszen a törvény értelmében az az én tulajdonomat képezi. Emellett a DP Elnökségének a tagja leszek és a jövőben is az az ember maradok, aki a szerbiai, illetve a vajdasági emberek minél jobb életéért küzd majd.