2024. március 28., csütörtök

Ötmillió eurós kölcsönt remél az Agroživ

A bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfi-feldolgozó kompániában hónapok óta keresik a kiutat a súlyos gazdálkodási problémákból. Most azt remélik, hogy a szerbiai kormány csütörtöki ülésén ötmillió eurós kölcsönt hagynak jóvá a számukra, amivel megoldódik a legnagyobb gondjuk: a forgótőke hiánya. Ezzel biztosítanák a termelési feltételeket az év végéig.

Az Agroživet 2010-ben vette át a Srbijagas, a gondok pedig Predrag Amižić, az Agroživ vezérigazgatója szerint akkor jelentkeztek, amikor a közvállalat nem bírta tovább biztosítani az Agroživ számára szükséges forgótőkét. A probléma áthidalására több próbálkozást is tettek, kezdve az ügyviteli bankoktól az árutartalékokig, mígnem a kormány gazdaságserkentő intézkedései mellett, illetve annak kölcsöne mellett döntöttek. A pénzügyminisztériumban támogatják a kölcsön odaítélését, és a kompániában remélik, hogy a kormány ülésén is jóváhagyják az ötmillió eurós kölcsönt. Azzal, hogy az Agroživ társaság mögé áll majd a kormány, biztosítva lesz a gazdálkodásuk az év végéig, beleértve az 1300 dolgozó bérének folyamatos kifizetését is. A vezérigazgató reméli, hogy a kormányülésen szó lesz az Agroživ 2014-es gazdálkodási tervéről és a tervezett beruházásokról (új baromfivágóhidat és egy bioenergiát hasznosító berendezést szándékoznak építeni) is. Remélik, hogy a kormány állást foglal az Agroživ stratégiapartnerségével kapcsolatban is.

Az Agroživ a jelenlegi felállításban 2010 decembere óta dolgozik, miután a csődeljárás alatt álló társaság többségi tulajdonát megvette a Srbijagas. A gondok tavaly tavasszal kezdődtek, amikor a csődeljárásban eladták a társaság szerbittabéi, tamásfalvai és a Banatsko Karađorđevó-i baromfitelepeit, amivel nyersanyagellátók nélkül maradt a vágóhídjuk. Predrag Amižić vezérigazgató nemrég közölte, hogy a 2012-es évet 50 millió eurós jövedelemmel zárták (ami a kétszerese a 2011-ben megvalósított haszonnak), továbbá a hazai piac 60 százalékát fedik, és a termeléssel nincsenek gondjaik. Egyetlen gondjuk az, hogy eladták a társasággal együttműködő, de önálló jogi személyként ténykedő csődbe jutott baromfitelepeket, amivel veszélybe került az Agroživ vágóhídjának nyersanyagellátása. Hosszas kiútkeresés után megegyezés született arról, hogy a csődbe jutott vállalatok vagyonát mindaddig nem adják el, amíg az Agroživ nem talál stratégiai partnert. Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója nemrég kijelentette, hogy egy olasz vásárló akarja megvenni az Agroživet, amihez már csak az állam jóváhagyása hiányzik. További információ erről a későbbiekben nem hangzott el.